Audisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Audisme betegner oppfatninger og holdninger basert på en tenkning som gir negativ stigma mot døve eller hørselshemmede. Det beskriver en form for diskriminering hovedsakelig fra hørende, bevisst eller ubevisst. Slike negative stereotypier og fordommer mot døve eller hørselshemmede tillates å dominere ens oppfatning av den døve personen.

Fordommer kan basere seg på opplevelser fra egen erfaring, TV og film eller påvirkning fra andre, og tar utgangspunkt i at døve ikke kan gjøre det samme som hørende. Fordommene kan komme av at man har hørt en døv person snakke med stemmen sin. Det kan også være farget av erfaringer med psykisk utviklingshemming eller multifunksjonshemning, der døvhet er en av flere funksjonshemminger.

For døve oppleves det stigmatiserende og sårende når intelligens, livskvalitet og mestring kobles mot evne til å høre, eller evne å prate med samme lydbilde som hørende.

Professor Tom L. Humphries innførte begrepet i sin doktoravhandling fra 1977. Det ble forsterket da professor Harlan Lane tok begrepet audisme i sine artikler og avhandlinger. Mens Humphries opprinnelig brukte begrepet for å beskrive holdninger og praksis, utvidet Lane begrepet betydning til å omfatte undertrykkelse av døve.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]