Helleristningene på Aubeberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Aubeberget»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Aubeberget
LandNorge Norge
Kart
Aubeberget
58°57′37″N 5°37′06″Ø

Aubeberget er en liten haug i Stavanger med et felt av helleristninger fra bronsealderen.

Haugen ligger like ved Hafrsfjord, på Sunde i Madla bydel. Dette er nedenfor Aubeberget borettslag, ved en fotballøkke. Som kulturminne fra bronsealderen er helleristningene automatisk fredet etter kulturminneloven. Riksantikvarens ID-nummer er 54248.

Feltet består av 96 figurer, fordelt på tre felt i svaberget.[1][2] En gruppe ligger i den vestlige delen, like ved foten av svaberget. To grupper ligger lenger øst og noe høyere på berget. De fleste figurene har båtmotiv, men her er også hjulkors og sirkler. Det største skipet er 2,10 meter langt, og det nest-største er 1,90 meter. Tolv skålgroper er synlige, i ulik størrelse. Også to store flyttblokker hundre meter sørvest for svaberget har skålgroper. Tre ovale figurer i Aubeberget er blitt tolket som en framstilling av fotsåler. Her er også enkelte figurer som ikke har latt seg tolke.

Mellom de tre gruppene i feltet har en oppdaget en enslig skålgrop og restene av en skipsfigur. Dette har gitt mistanke om at flere figurer har gått tapt, kanskje ved forvitring av berget.[2]

Helleristningene på Aubeberget ble oppdaget av arkeologistudenten Bjørn Myhre i årsskiftet 1958/1959.[2] Et tynt lag med lav dekket mange av ristningene, men dette ble fjernet like etter funnet. Ristningene er relativt grunne, og mange lot seg kun kartlegge ved hjelp av kunstig lys. Selv om ristningene nå er rødmalte, kan de være vanskelige å oppdage.

Ved foten av berget er det også funnet en vestlandsøks (steinøks), en slipehelle og en del flintavslag.[3]

Det er ikke skiltet fram til helleristningene, men det er satt opp et opplysningsskilt fra Arkeologisk museum i Stavanger ved feltet. Like i nærheten finnes også spor etter et naust fra jernalderen.

Navnet Aubeberget skal ha opphav i kallenavnet Aubø'en, brukt om Ola Olsen fra Nedstrand. Han hadde vært husmann på Aubø i Sjernarøy før han bosatte seg på Sunde.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Aubeberget  
Båtmotiv i vestre del  
Båtmotiv i østre del  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Info-plakat på Aubeberget, Arkeologisk museum i Stavanger. Lest november 2021
  2. ^ a b c Stavanger museum årbok 1959. Stavanger museum. 1959. s. 3ff. 
  3. ^ Bjørn Myhre (1981). Sola og Madla i førhistorisk tid. Arkeologisk museum i Stavanger. s. 52. ISBN 82-90215-36-3. 
  4. ^ Gunnar A. Skadberg (1996). Madla i fortid. G.A. Skadberg. s. 209. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]