Atuagagdliutit/Grønlandsposten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Atuagagdliutit/Grønlandsposten, vanligvis referert til som bare AG, er en av to riksaviserGrønland. Avisen utgis to ganger i uka, på tirsdager og torsdager.

Avisa er slått sammen av den grønlandske avisa (Atuagagdliutit) og den danskspråklige avisen (Grønlandsposten), og alle artiklene blir skrevet på begge språk.

AG meldte 13. november 2009 at AG og konkurrenten Sermitsiaq skal slås sammen fra 1. januar 2010 på grunn av sviktende økonomi i begge avisene. Både AG og Sermitsiaq skal fortsette å komme ut, men AG skal etter fusjonen bare komme ut én gang i uka.[1]

Atuagagdliutit[rediger | rediger kilde]

Atuagagdliutit ble grunnlagt i 1861 av den danske geologen Hinrich Rink, som mente at grønlendingene holdt på å miste den kulturelle identiteten sin, og mente at en avis ville hjelpe den muntlige tradisjonen på Grønland, ved å gi muligheten til å publisere den i hele Grønland. Avisa ble kun utgitt på grønlandsk, og skrev først og fremst om nasjonale tema, som grønlandsk identitet. Første utgave ble utgitt 1. januar 1861. I mange år var avisa også den eneste kilden grønlendingene hadde til informasjon om den øvrige verden. Avisen var den arktiske verdens første avis, og den første redaktøren var Rasmus Berthelsen.

I løpet av 1930-tallet skiftet avisa gradvis over fra et fokus på tradisjonelle fortellinger til å skrive om sosiale problemer og andre vanlige nyheter.

Grønlandsposten[rediger | rediger kilde]

I løpet av 2. verdenskrig ble Grønland mer eller mindre isolert fra omverden, og en danskspråklig avis, Grønlandsposten, ble sirkulert i hovedstaden Godthåb (Nuuk). Avisen ble populær nok til å fortsatt bli utgitt etter krigen, og den ble utgitt helt til de to avisene ble slått sammen i 1952.

Distribusjon[rediger | rediger kilde]

Det gamle Atuagagdliutit kom ut en gang i måneden, fram til sammenslåingen med Grønlandsposten. I starten ble avisen distribuert fra hånd til hånd, og i noen grad slått opp på vegger, ikke ulikt en budstikke.

Fra og med 1960-tallet økte frekvensen, først til annenhver uke, så hver uke, senere to og etter hvert tre ganger i uka. I 1993 ble avisa nok en gang publisert to gonger i uka, først og fremst som et resultat av distribusjonsproblemer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AG: AG og Sermitsiaq fusionerer Arkivert 15. november 2009 hos Wayback Machine. (13. november 2009)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]