Attaliddynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lysimakhos' tetradrakme i sølv.

Attaliddynastiet var et hellenistisk dynasti som hersket over byen Pergamon etter at Lysimakhos døde, en av Aleksander den stores generaler. Attaliddynastiets kongedømme var en del av de statene som oppsto i kjølvannet etter at Lysimakhos’ rike falt sammen. En av Lysimakhos’ offiserer, Filetairos, tok kontroll over byen i år 282 f.Kr. De senere attalidene var etterkommere av hans far, og de utvidet byen til et kongedømme. Attalos I av Pergamon proklamerte seg selv som konge på 230-tallet f.Kr. etter at han hadde vunnet militære seirer over galatierne. Attalidene hesket over Pergamon helt fram til Attalos III av Pergamon testamenterte kongedømmet Pergamon til Den romerske republikk i år 133 f.Kr. for å unngå en sannsynlig etterfølgerkrise.

På interiøret av Pergamonalteret er det en frise som avbilder livet til den mytologiske figuren Telefos, sønn av Herakles, som det herskende attaliddynastiet assosierte med deres by og hevdet nedstamming fra Olympos, den greske panteon. Pergamon som ble en del av den greske verden langt senere enn deres motstykker i vest, kunne ikke hevde av den samme guddommelige arv som de eldre greske bystatene, og hadde retroaktivt kultivert deres sted i greske mythos.

Dynastiet i Pergamon[rediger | rediger kilde]

Genealogi[rediger | rediger kilde]

 
 
Attalos
 
Boa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FiletairosEumenes
 
SatyraAttalos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eumenes I
 
Filetairos (?)
 
 
Attalos
 
Antiochis
 
Eumenes (?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Attalos I
 
Apollonis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stratonike
 
Eumenes II
 
(?)
 
Attalos II
 
Filetairos
 
Athenaios
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Attalos IIIEumenes III

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Esther V. (1971): The Attalids of Pergamon. Ithaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd. ISBN 0-8014-0615-3.
  • Kosmetatou, Elizabeth (2003): «The Attalids of Pergamon», i Andrew Erskine, red., A Companion to the Hellenistic World. Oxford: Blackwell: ss. 159–174. ISBN 1-4051-3278-7.