Atsinananas regnskoger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atsinananas regnskoger
   UNESCOs verdensarv   
Fra Masoala nasjonalpark ved kysten
LandMadagaskars flagg Madagaskar
Innskrevet2007
Kriterium IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1257
Atsinananas regnskoger ligger i Madagaskar
Atsinananas regnskoger
Atsinananas regnskoger (Madagaskar)

Atsinananas regnskoger er et verdensarvområdeMadagaskar, bestående av seks nasjonalparker: Marojejy nasjonalpark, Masoala nasjonalpark, Zahamena nasjonalpark, Ranomafana nasjonalpark, Andringitra nasjonalpark og Andohahela nasjonalpark. Alle parkene ligger på kjempeøyas østside, og utgjør tilsammen ca. 20% av øystatens gjenværende regnskogområder. Med unntak av Masoala ligger alle parkene i fjellområder.

Begrunnelsen for verdensarvstatus er at disse områdene er avgjørende for å opprettholde det unike biologiske mangfoldet på Madagaskar.

De enkelte parkene[rediger | rediger kilde]

Marojejy nasjonalpark ligger i et fjellområde nordøst på øya. Det ble først fredet i 1952, og ble nasjonalpark i 1998. Parken omfatter både regnskog og tundraaktige fjellområder.

Masoala nasjonalpark ligger på Masoalahalvøya nordøst i landet, og er det største av øystatens verneområder. Det er opprettet i 1997, og omfatter 2 300 km² regnskog og 100 km² marine områder. Parken omfatter regnskog, kystskog, marskland og mangrove. I de marine områdene finnes korallrev. Skogene huser ti ulike lemurarter, blant annet Varecia rubra som er endemisk for halvøya.

Zahamena nasjonalpark ligger mot nordøst, og destår av to deler, adskilt av landsbyer. Landskapet består av bratte elvedaler. Zahamena gikk over til å bli nasjonalpark i august 1997

Ranomafana nasjonalpark ligger sørøst på Madagaskar. Den ble opprettet i 1991, for å bevare biologisk mangfold og redusere trykket av menneskelig aktivitet på området.

Andohahela nasjonalpark sørøst på øya dekker 760 km² av Anosyfjellene. Fjellene byr på en usedvanlig variasjon av biotoper, fra den regntunge østsiden til den tørre vestsiden. Dette ble en nasjonalpark i 1997 og vant prisen "The Best New Project Ecotouristic of the year" i 1999

Andringitra nasjonalpark i Fianarantsoaprovinsen ble etablert i 1999. Parken omfatter et dramatisk fjellandskap rundt toppen Ivohibe, 2 658 moh. Parken er et av øyas områder med høyest biologisk mangfold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]