Hopp til innhold

Atle Joar Hage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atle Joar Hage
Født8. feb. 1947Rediger på Wikidata
Død21. sep. 1987Rediger på Wikidata (40 år)

Atle Joar Hage (født 8. februar 1947, død 21. september 1987) ble straffedømt for incest, men senere fullstendig renvasket i en gjenopptakelsessak som barna anla ca. 14 år etter straffedommen mot faren og ca. 11 år etter at han begikk selvmord. Beskyldingene om incest ble fremsatt av barnas mor i forbindelse med en skilsmissesak, der foreldrene kom i konflikt om barna (se Hage-saken).

Lagmannsrettens enstemmige frifinnelse inneholder sterk kritikk av de sakkyndige i straffesaken i 1984, psykologene Bjørn Pleym og Per Rypdal, som gikk god for de beskyldninger barnas mor framsatte om seksuelle overgrep mot barna. I domspremissene heter det:

Etter en gjennomgåelse av dokumentene må det konstateres at (de sakkyndiges) arbeid, herunder rapportene, fremstår som utilfredsstillende i flere retninger sett med dagens øyne. Saken mot Hage ville stått bevismessig sterkere dersom deres vurderinger og konklusjoner hadde fremkommet på grunnlag av større grundighet og mer spesifikk faglig innsikt i incestproblematikken enn hva de den gang hadde... (Datteren er) sikker på at Hage ikke misbrukte henne seksuelt, og mener at grunnlaget for mistanken og dommen var morens påstander og psykolog Rypdals tro på at de var riktige.

«Frikjent i incestsak etter sin død», Dagbladet[1]

Etter Hages selvmord fremsatte Hages eks-kone, Ada, incest-anklager også mot sin nye mann, Per Borthen og den angivelig misbrukte sønnen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frikjent i incestsak etter sin død, Dagbladet, notis av 24.04.1998
  2. ^ Prosesskriv i Borthen-saken

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata