Hopp til innhold

Atlatl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atlatl fra Mexico

Atlatl eller womera er et redskap for å kaste kastespyd. Atlatlen består av en kjepp, omtrent så lang som underarmen til spydkasteren, med en liten krok eller kopp i enden. Spydkasteren holder motsatt ende i hånden, og kastespydet plasseres slik at at det ligger parallelt med atlatlen, med bakenden i koppen. Når spydet kastes, virker atlatlen som en forlengelse av kasterens arm, slik at spydet får en mye høyere fart enn det som er mulig ved å kaste for hånd.[1]

Atlatlen var i bruk blant Cro-Magnon i Europa før pil og bue ble funnet opp.[2] I Amerika var atlatlen fortsatt i bruk parallelt med pil og bue da europeerne kom dit på slutten av 1400-tallet. Urbefolkningen i Australia kjente ikke til pil og bue, og brukte atlatl i stedet. Ordet «atlatl» er aztekisk, mens ordet «womera» kommer fra et australsk språk. Et tilsvarende redskap kalt «nuqaq» er i bruk blant eskimostammer rundt Yukon-elva under seljakt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Atlatl History and Physics». Tasigh.org. Besøkt 21. september 2013. 
  2. ^ Peregrine, Peter N.; Ember, Melvin (2001). «Europe». Encyclopedia of Prehistory. 4. Springer. ISBN 978-0-306-46258-0.