Ashbykanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ashbykanalen (fullt navn Ashby-de-la-Zouch Canal) er en kanal i England, mellom Bedworth i Warwickshire og Snarestone i Leicestershire. Den er omkring 35 km lang. Tidligere gikk den omtrent 13 km lenger, til Moira rett utenfor byen Ashby-de-la-Zouch.

Kanalen er knyttet til Coventrykanalen rett utenfor Bedworth. Den går så omkring 11 km nordover, og gjennom byen Hinckley. Deretter går den videre omkring 24 km gjennom landsbygd inntil den når Snarestone.

Kanalen ble åpnet i 1804. Formålet var å frakte kull fra Leicestershire, men kanalen gikk ikke med overskudd. I 1846 ble den kjøpt av jernbaneselskapet Midland Railway for 110 000 pund. Da eierne hadde investert 184 000 pund på konstruksjonen, og deretter hadde gått med underskudd, tapte de svært mye på kanalen.

Den ble ikke vedlikeholdt av de nye eierne, som nok kjøpte den først og fremst for å bli kvitt en av jernbanens konkurrenter. Under første verdenskrig ble den brukt til å frakte kull for å tilfredsstille krigstidens behov. I 1918 ble det et større brudd på den siste strekningen, og kanalen ble derfor oppgitt mellom Snarestone og Ashby. Ytterligere en strekning i nordenden ble stengt av nye eiere, også et jernbaneselskap, i 1944, og i 1966 ble enda mer av kanalen stengt på grunn av utglidninger som truet sikkerheten.

Det er ikke lenger gruveindustri i området, men det er planer om å gjenåpne kanalen fram til Moira, slik at den kan brukes av ferierende. Et kort stykke er allerede åpnet. Men da hovedveien A46 er krysser kanalen på et sted er det tvilsomt om man kan åpne hele kanalen i overskuelig framtid.