Artikkelmarkedsføring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelmarkedsføring er en måte å annonsere på ved å skrive korte artikler relatert til forskjellig forretningsvirksomhet. Så snart artikkelen er skrevet, gjør artikkelens forfatter denne tilgjengelig for allmennheten. Distributøren av slike artikler sørger dermed for at andre som driver innenfor området som hva artikkelen handler om, fritt kan kopiere den og benytte den som innhold i deres egne utgivelser. Hver artikkel inneholder også en "Om Forfatteren"-del og "Av:"-linje, hvor det relateres til forfatterens egen forretning via kontaktinformasjon. Godt skrevne artikler som er forfattet med tanke på gratis distribusjon gjennom artikkelmarkedsføring har potensial til å gi forfatteren mer kredibilitet innenfor hans/hennes marked, samt flere klienter og kunder til hans/hennes forretning.

Det finnes dermed fire grupper med mennesker i artikkelmarkedsføring:
1. Forfatter som ønsker kredibilitet i sitt marked, i tillegg til flere klienter, kunder etc.
2. De eller den som publiserer forfatterens artikkel.
3. Distributøren av artikkelen, altså bindeleddet mellom forfatter og den som vil publisere hans/hennes tekst.
4. Sluttbrukeren som leser artikkelen for interesse.

Artikkelmarkedsføring har blitt brukt av profesjonelle i omtrent like lang tid som massetrykk har vært mulig. I papirutgaver (som motsatt av internettutgaver) er det brukt på en slik måte at forretningseiere ønsker å få gratis plass i en tidsskrift. Typisk er at en lokal avis får god, informativ og gratis informasjon de kan trykke i en eller flere av sine utgaver, mot at forretningen som leverer artikkelen, eller artiklene får gratis presseomtale fra tidsskriftene som publiserer teksten(e).

Artikkelmarkedsføring på internett[rediger | rediger kilde]

Når e-handel og internett-markedsføring vokste frem på midten av 90-tallet, forflyttet artikkelmarkedsføring seg raskt denne veien også. Som i tradisjonelle former for media, ble online artikkelmarkedsføring en viktig rolle på to måter. For det første gav det utgivere (nettstedeiere) muligheten for gratis og godt innhold på deres nettsteder og for det andre gav det forfatteren kredibilitet og gratis annonsering for hans/hennes nettsted. Koblingen mellom utgiver og annonsør skjer via hyperlenker som plasseres på strategiske steder i artikkelen, samtidig som hyperlenker og noen ord om annonsøren står under delen "Om Forfatteren". Dog finnes det en essensiell forskjell mellom online artikkelmarkedsføring, og den i den "virkelige verden" og det er bruken av artikkelmarkedsføring for søkemotoroptimalisering.

Artikler blir skrevet med målsetning om å dekke spesielle nisjer med typiske nøkkelord, slik at søkemotorer lett kan se at en artikkel handler om det en eventuell surfer søker etter. Denne artikkelen vil da vises for surferen, som i annonsørens håp vil klikke seg videre inn på hans/hennes nettsted, etter å ha lest "Om Forfatteren".

Online artikkelmarkedsføring i Norge[rediger | rediger kilde]

Denne formen for internett markedsføring har ikke hatt spesiell betydning for det norske markedet så langt (2008). I ulikhet med for eksempel USA, hvor det finnes tusenvis av artikkeldatabaser en annonsør/forfatter kan publisere sin artikkel via, finnes det få her til lands. En av de viktigste faktorene med vellykket artikkelmarkedsføring er nemlig at det finnes databaser som kan stå som distributører for artiklene, og som samtidig yter service til både forfattere og utgivere. Det er disse databasene det finnes få av i Norge, og dermed har det hittil også vært vanskelig for annonsører og forfattere å få publisert sin artikkel hos utgivere. I USA er det ikke sjeldent at artikkeldatabaser inneholder flere hundretusen artikler om forskjellige emner. Det spås at de største artikkeldatabasene vil nå en million distribuerte artikler innen 2008. Denne tendensen er antakelig i ferd med å snu, ettersom det også i Norge har vokst frem flere internettentreprenører som gjerne vil selge sine varer og tjenester, men som ikke har kapital nok til tradisjonell betalt markedsføring. Den første artikkeldatabasen i Norge ble startet i november 2007.

Artikkelmarkedsføring og søkemotoroptimalisering[rediger | rediger kilde]

Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om hvilke nettsteder som blir rangert hvor i søkeresultatene, når et ord eller en frase blir skrevet inn en søkemotor. Jo høyere en side blir rangert i resultatsidene (SERP – Search Engine Result Pages), jo mer sannsynlig er det at dette nettstedet fanger brukernes oppmerksomhet, og dermed tjener det et høyere antall besøkende. For forretningsnettsteder vil mer besøkende resultere i mer salg, som igjen betyr mer penger, og artikkelmarkedsføring har vist seg å være en stor kilde for god søkemotoroptimalisering for de fleste store bedriftene som i dag finnes på internett.

En av de største idéene for effektiv bruk av artikkelmarkedsføring i forhold til SEO, er nettopp at søkemotorer blant annet baseres på å telle antall inngående lenker til et nettsted for å anslå popularitet. Jo fler inngående lenker til ett nettsted, jo mer populært vil nettstedet være blant brukere. Og jo mer populært blir det også blant søkemotorer, som via avanserte algoritmer dermed lister dette nettstedet høyere i SERP's. Da artikler skrevet for internettmarkedsføring alltid har en "Om Forfatteren" del – gjerne nederst i artikkelen, brukes denne til å lenke inn til forfatterens nettsted. Dette bestemmer selvsagt forfatteren selv, men ofte så vil denne at hans/hennes nettsted skal få flere besøk. Når flere eksterne nettsteder finner en artikkel hos en distributør, som gjerne er en artikkeldatabase, og bruker denne som innhold, vil disse nettstedene kalles utgivere for artikkelen. Jo flere utgivere en bestemt artikkel har, jo flere innlenker får forfatterens nettsted, og populariteten for forfatterens nettsted vil dermed vokse hos søkemotorer, som etter all sannsynlighet vil liste forfatterens nettsted høyere i sine søkeresultater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]