Arthur Coleman Danto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arthur Coleman Danto (født 1924, død 25. oktober 2013[1]) var en amerikansk kunstkritiker og professor i filosofi.

Han er aller mest berømt for å være en av de mest innflytelsesrike kunstkritikerne i hele USA. Han er også kjent for sitt arbeid med filosofisk estetikk og filosofi gjennom historien, men han har også bidratt betydelig til en rekke andre felter.

Hans interesser spenner over tanker, følelser, kunstfilosofi, teorier om representasjon, filosofisk psykologi, estetikk, og han har filosofene Maurice Merleau-Ponty og Arthur Schopenhauer som forbilder og idoler.

Arthur Danto la hovedgrunnlaget for den institusjonelle definisjonen av kunst som søkte å besvare spørsmålene fra de nye fenomenet tyvende århundres kunst. Definisjonen av begrepet "kunst" er tema for konstant strid og mange bøker og tidsskriftartikler har blitt publisert for å diskutere svaret på dette spørsmålet,

Arthur Danto var kunstkritiker for avisen The Nation fra 1984 til 2009, og har også publisert en rekke artikler i mange andre tidsskrifter og magasiner. I tillegg er han redaktør av The Journal of Philosophy og han er medvirkende redaktør for Naked Punch Review og Artforum. Han har også utgitt en rekke bøker med poesi, diktsamlinger og korte essays.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.theartnewspaper.com/articles/Arthur-C-Danto-philosopher-and-art-critic-has-died-aged-/30806