Arthur Alliksaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arthur Alliksaar
Født15. april 1923
Tartu
Død12. august 1966 (43 år)
Tartu
Utdannet ved Hugo Treffner-gymnaset
Beskjeftigelse Lyriker, oversetter, skribent
Nasjonalitet Estland

Artur Alliksaar (født 15. april 1923 i Tartu, død 12. august 1966) var en estisk lyriker.

Han gikk på gymnaset, og arbeidet deretter en periode ved jernbanen, slik faren gjorde. I 1942 begynte han jus-studier ved Universitetet i Tartu, men disse ble avbrutt pga krigen. Han deserterte fra østfronten i 1944, og vente hjem for å gjenoppta arbeidet ved jernbanen. Fra 1949 til 1957 satt han i sovjetisk fangenskap, av grunner som han selv oppfattet som politiske. Etter frigivelsen i 1957 ble han nektet å vende tilbake til Estland, og bosatte seg i Vologda oblast. Han vendte likevel hjem til Tartu i 1958, og arbeidet der som arbeider i bryggeri, på anlegg og ved jernbanen. I tillegg til fangenskap måtte han også utholde fattigdom, husnød og sykdom i familien. Selv døde han av kreft i tarmen.

Hans lyrikk er innovativ, systemkritisk og preget av frie vers og ordspill. Han hyller individets frihet, og har i ettertid blitt beundret av kolleger for sin frie, engasjerte og bohemaktige holdning.

Selv om bare få av diktene ble utgitt i hans levetid, hadde han et navn som forfatter. Ett skuespill som han skrev, Nimetu Saar (Navnløs øy), ble framført i hans levetid. En komplett utgave av hans dikt ble utgitt i 1997, og ble en bestselger: Päikesepillaja (Overstrømmende solskinn).