Arsen Kotsojev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arsen Kotsojev
Født15. jan. 1872Rediger på Wikidata
Gizel[1]
Død4. feb. 1944[2]Rediger på Wikidata (72 år)
Vladikavkaz
BeskjeftigelseSkribent, journalist, oversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Sovjetunionen
UtmerkelserÆrestegnets orden

Arsen Kotsojev (ossetisk Коцойты Арсен) (født 15. januar 1872, død 4. februar 1944) var en sovjetisk forfatter. Han er en av grunnleggerne av den ossetiske prosaen, som hadde stor innflytelse på utformingen av det moderne ossetiske språket og den funksjonelle stilen av det. Han deltok i alle de første tidsskriftene på ossetisk.

Det finnes Kotsojev-gater i Vladikavkaz og Beslan. Noen av verkene til Kotsojev er pensum på skolen i ossetisk litteratur.

Livshistorie[rediger | rediger kilde]

Kotsojev var født i en fattig familie på landet (i byen Gizel, nær Vladikavkaz). I niårsalderen begynte han på den lokale skolen. Der fant han en stor boksamling: lesingen av disse bøkene beriket utdanningen hans. Etter skolen studerte Kotsojev på Ardon ortodokse seminar. En plutselig sykdom fikk den unge mannen til å forlate seminaret. Han vendte tilbake til landsbyen og begynte å skrive korte noveller for aviser i Nord-Kaukasus. Han jobbet også som lærer ved den lokale skolen.

I 1902 deltok Kotsojev i opprøret i Gizel, noe som forårsaket bortvising fra regionen. Han valgte å reise mot sør: til Sør-Ossetia, der han fortsatte som lærer og med å skrive korte noveller og fortellinger.

I 1910 begynte han å publisere et magasin kalt «Æфсир» (Æfsir, Aks [av hvete]). Magasinet utkom bare 14 ganger, men det hadde enorm innvirkning på den ossetiske litteraturen og journalistikken. Mange mesterverk i ossetisk litteratur var først publisert i «Æfsir».

I 1912 kom Kotsojev til St. Petersburg, der han arbeidet mange steder, inkludert i den populære Lenin-avisa «Pravda». Født på landet, kunne Kotsojev russisk til en viss grad, slik at han kunne lese en russisk avis.

Etter oktoberrevolusjonen ble Kotsojev veldig berømt. Han jobbet i ulike aviser og magasiner, innenfor utdanning, etc. Han døde i Vladikavkaz og ble gravlagt i haven til Litteraturmuseet.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

De fleste historiene til Kotsojev er tragiske. Kotsojev skrev en del om situasjonen til personer fra tradisjonelle kulturer i den nye, Europa-orienterte verden, og om skjebnen til personer fra landsbygden i større byer.

Kotsojev oversatte også en del, for eksempel oversatte han flere historier av Pusjkin til ossetisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Коцоев Арсен Борисович, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Коцоев Арсен Борисович, besøkt 27. september 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]