Arnekampanjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Arnekampanjen[1] er en likestillings- og mangfoldskampanje hvor norske kvinner bytter navn til Arne på det sosiale mediet LinkedIn.

Kampanjen er inspirert av en lignende nederlandsk Peter/Petra-kampanje. Kampanjen oppsto spontant i kommentarfeltet i Dagens Næringslivs Facebook-gruppe DN Kvinner da Anita Krohn Traaseth la ut et innlegg hvor hun viste til den nederlandske kampanjen, pekte på "Lykkeland"-episoden hvor Anna skifter navn til Arne for å få jobb i Oljedirektoratet og satte det sammen med Topplederbarometeret til Core - Senter for likestilling. Den viser at det fortsatt er stor forskjell på kjønnsbalansen på toppleder- og styreledernivå i de største norske selskapene. Blant Norges hundre best betalte toppledere, finnes det i dag like mange mannlige toppledere ved navn Arne som det finnes kvinnelige toppledere[2], ifølge Equality Check. Kampanjen har også pekt på den sosiale dimensjonen i FNs bærekraftsmål.

Den selvutnevnt styringsgruppen som består av Bianca Louise Larsen, Rina Sunder, Jannicke Bakke-Olsen og Camilla Solheim har laget den norske nettsiden, utviklet kampanjemateriell, invitert kvinner inn i et digitalt nettverk, og produsert kronikker, film og podkast-episoden som heter Menn som støtter kvinner[3].

Mange hundre norske kvinner har byttet navn til Arne, og mange menn har byttet navn til Anne for å vise sin støtte. De mest profilerte er Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg og stortingspresident Masud Gharahkhani. Han byttet navn til Anne mandag 7. mars[4]. Erna Solberg er kritisert av FrP-leder Sylvi Listhaug for sin deltakelse i kampanjen[5].

Kampanjen har fått stor omtale i norske medier[6] og startet 29. januar 2022 og gikk fram til 8. mars 2022.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arne-kampanjen». Arne kampanjen. Besøkt 8. mars 2022. 
  2. ^ «Likestilling på agendaen». Næringsliv Norge. 12. desember 2019. Besøkt 8. mars 2022. 
  3. ^ «The Modern India Podcast #32-Men who support Women». 7. mars 2022. Besøkt 8. mars 2022. 
  4. ^ NTB (7. mars 2022). «Stortingspresidenten endrer navn til «Anne»». Nettavisen (norsk). Besøkt 8. mars 2022. 
  5. ^ Rønning, Ida Kristin (18. februar 2022). «Sylvi provosert over Ernas navneendring til Arne». NRK. Besøkt 8. mars 2022. 
  6. ^ Njie, Ragnhild Aarø. «Arne-kampanjen hylles som «genial» - men hodejeger tror likevel ikke den har noe effekt». kampanje.com. Besøkt 8. mars 2022.