Armheving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Animasjon av armhevinger
Danden, også kjent som en Hinduistisk push-up. Dette er den mest grunnleggende versjonen, lik den som ble brukt av Bruce Lee som omtalte den som en kattestrekning.[1]

Armheving er en øvelse for trening av overkroppen, spesielt armene (triceps), brystet og skuldrene. Den utføres vanligvis i horisontal stilling med bare hender og tær i berøring med underlaget. Man hever kroppen opp til armene er strake, og senker seg deretter ned mot underlaget. De engelske betegnelsene for øvelsen; push-up eller press-up, gir sannsynligvis en bedre beskrivelse av bevegelsen.

For økt belastning kan man la være å gå helt opp og helt ned. For ytterligere økt vanskelighetsgrad kan man hvile på bare fingrene i stedet for handflatene. Øvelsen kan også utføres med bare en hand på underlaget.

For lavere belastning kan armhevninger utføres knestående (med føttene løftet), eller med hendene høyere enn føttene (for eksempel i en trapp).

Armhevingshåndtak, stativ der man holder i håndtaket mens man tar armhevninger.

Øvelsen kan også utføres med større eller mindre avstand mellom hendene for derved å variere belastningen på de forskjellige muskelgruppene. Et annet eksempel er 'dand', som også er kjent som 'Hinduistisk armheving'. Det innebærer betydelig bøyning av overkroppen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lee, Bruce, 'Preliminaries' in The Tao of Jeet Kune Do, California: Ohara Publications, 1975, p.29
  2. ^ Mujumdar D.C., The Encyclopedia of Indian Physical Culture, 1950, p.460, plate 131

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]