Hopp til innhold

Korps (forband)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Armekorps»)
Slik markeres ett korps på feltkartet.[1]

Korps (fra fransk corps, av latin corpus, «legeme, kropp; helhet»)[2][3] er en militæravdeling med spesielle oppgaver, eksempelvis sanitetskorps, streifkorps, veterinærkorps,[2] men også særskilt et stort forband i en hær.

Det er således et begrep som brukes om flere forskjellige typer organisasjoner. Det var en militær nyvinning av Napoléon Bonaparte, i betydningen «en del av en hær som er uttrykkelig organisert og med et leder,», først navngitt i 1704, fra fransk corps d'armée.[3] Som et militært korpset refererer det til en taktisk enhet av en stor hær sammensatt av to eller flere divisjoner.[3]

Størrelsen på et korps varierer veldig, men to til fem divisjoner og alt fra 40 000 til 80 000 er tallene oppgitt av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Korps navngis vanligvis med et nummer (romertall, for eksempel XVIII luftbårne korps) eller en beskrivende tittel (for eksempel Afrikakorpset). Et korps har vanligvis rundt 30 000 soldater, består av to eller flere divisjoner og anføres av en generalløytnant.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ APP-6C Joint Military Symbology (PDF). NATO. Mai 2011. Arkivert fra originalen (PDF) 21. september 2015.
  2. ^ a b «korps», NAOB
  3. ^ a b c «corps (n.)», Online Etymology Dictionary

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Tsouras, P.G. (1994): Changing Orders: The evolution of the World's Armies, 1945 to the Present, Facts On File, Inc. ISBN 0-8160-3122-3