Hopp til innhold

Arkimedes’ skrue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkimedes' skrue er en maskin med et roterende skrueformet blad inni et rør. Innretningen drives med håndmakt og brukes til å løfte og pumpe opp vann.

Arkimedes' skrue er en trykkløs pumpe oppkalt etter oppfinneren, den greske matematikeren Arkimedes (287-212 f.Kr.). Innretningen ble laget for å transportere vann oppover. Den består av en stor skrue som er skjult i et rør. Skruen er som en slags renne så vannet ikke renner ut. Når spiralen blir sveivet rundt med håndmakt, løftes vannet høyere opp og er til slutt på toppen.

Arkimedes' skrue

Pumper som er konstruert etter dette prinsippet, brukes fortsatt i noen deler av verden, for eksempel for å pumpe opp vann fra kanaler og annet, og det samme prinsippet brukes også i gruver og under boring av tunneler for å transportere ut den utgravde masse. Arkimedes' skrue slik den ble beskrevet av Vitruvius kan ha vært en forbedret utgave av innretningen som ble brukt til å vanne Babylons hengende hager.[1]

Det er mange meninger om hvorfor Arkimedes laget Arkimedes' skrue. Noen mener han hadde fulgt med på kvinnene som hentet vann, og han tenkte at det måtte være en enklere måte å gjøre det på. Andre mener at han var på vei tilbake fra Egypt og på reisen så at det kom mye vann inn i båten, og at han da så behovet for en slags pumpe for å fjerne vannet igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Technology and Culture Volume 44, Number 1, January 2003 Dalley, Stephanie. Oleson, John Peter. "Sennacherib, Archimedes, and the Water Screw: The Context of Invention in the Ancient World"

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]