Arjeplog kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arjeplog kirke
OmrådeArjeplog kommune[1]
PlasseringArjeplog
BispedømmeLuleå stift
Byggeår1760
Endringer1894
Arkitektur
ByggematerialeTre
KorFra 1894
Beliggenhet
Kart
Arjeplog kirke
66°03′07″N 17°53′05″Ø
Arjeplog kirke på Commons

Arjeplog kirke er en korskirke fra 1760 i Arjeplog i Sverige. Dagens kirke er den andre på stedet, og tilhører Svenska kyrkan.

Dagens kirke ble reist i 1760 siden den gamle kirken var i forfall. Den ble opprinnelig bygget i korsform, med koret i øst og inngangen i sør, uten et våpenhus. Innvendig var kirken i ubehandlet tømmer, mens den ble malt rød på utsiden. Kyrkoherde (sokneprest) Johannes Öhrling gav to korskranker til kirken. Disse står fremdeles i kirken. Det gjør også altertavlen som ble malt av den 22 år gamle kunstneren Anders Hellberg fra Piteå. Kirken hadde til å begynne med ingen mulighet for oppvarming på vinteren. I 1765 ble det satt et utskåret dragehode med påskriften «Adolf Fredrik Rex Sveciae» på taket av kirken. 15. januar 1768 gav greve Carl Gustaf Löwenhiem beskjed om at kronprinsesse Sofia Magdalena tillot at kirken ble oppkalt etter henne, noe den ble. Imidlertid slo aldri navnet gjennom, og kirken er kjent som Arjeplog kirke.

I 1894 var bygden mer velstående, og det ble besluttet å bygge ut kirken. Det ble bygd et høyt tårn i østenden av kirken, kirkerommet fikk vinduer, koret ble flyttet til vestsiden og inngangen til øst. Det ble også bygget et sakristi og kirkens innside ble utsmykket og malt hvit med blått tak og brune benker. Alter og prekestol ble også gjort mer i tråd med tidens idealer, og kirken fikk to kirkeklokker. Alter og prekestol ble tilbakeført til opprinnelig stil i 1969-70.

Kirken fra 1641[rediger | rediger kilde]

28. juni 1641 begynte man arbeidet med å bygge den første kirken i Arjeplog etter oppdrag fra dronning Christina, som mente man trengte en kirke i forbindelse med utvinning av sølv i Nasafjäll.

Man bygde en tømmerkirke med jordgulv. Gulvet tjente også om plass for å begrave de døde, noe man måtte slutte med på grunn av dårlig lukt. I 1650 fikk man en klokkestøpul. Dronning Christina gav kirken en forgylt kalk som finnes i dagens kirke, det er også et portrettmaleri av henne fra 1643 i dagens kirke.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arjeplogs Kyrka, Informasjonsbrosjyre fra kirken.