Hopp til innhold

Arenal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arenal
Høyde 1 633 moh.
LandCosta Ricas flagg Costa Rica
OmrådeSan Carlos
RegionAlajuela
FjellrekkeCordillera de Guanacaste
VulkantypeStratovulkan med lavadomer
Siste utbruddJuli 2010
Posisjonskart
Arenal ligger i Costa Rica
Arenal
Arenal
Arenal (Costa Rica)
Kart
Arenal
10°27′48″N 84°42′12″V

Arenal er en stratovulkan i Costa Rica, nær byen La Fortuna i kantonen San Carlos. Den har en høyde på 1633 meter over havet. Ved siden av ligger Arenalsjøen, en stor kunstig innsjø.

Inntil 29. juli 1968 trodde man at vulkanen var inaktiv, men et utbrudd som drepte 87 mennesker avkreftet dette. Arenal har fortsatt å være aktiv fram til i dag, og flere mennesker har blitt drept de senere årene som følge av utbrudd. Selv om vulkanen fremdeles er aktiv har den ikke hatt noen utbrudd siden juli 2010[1].

Arenal regnes som Costa Ricas mest aktive vulkan, og har blitt studert av seismologer i mange år. Fram til 2010 kunne man se askekolonner, oransje lavastrømmer og plutselige eksplosjoner på daglig basis. Med sin perfekte koniske form ga det fantastisk utsikt over den vulkanske handlingen i toppen.

Arenal er den yngste og mest aktive av alle vulkanene i Costa Rica. Forskere har klart å datere dens virksomhet tilbake til for over 7000 år siden. Området forble stort sett uutforsket til 1937, da en dokumentert ekspedisjon for å nå toppen fant sted.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]