Apotektekniker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En av apotekteknikerens oppgaver er veiledning av kunder. Fra Land apotek på Dokka

Apotektekniker eller farmasitekniker er en person utdannet i den videregående skolen. Yrkeskompetansen får man ved å fullføre vg3 apotekteknikk, og gir grunnlag for autorisasjon som helsepersonell i henhold til helsepersonelloven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdanningen ble etablert på 1950-tallet da det ble nedsatt en komité med 3 medlemmer for å utrede yrkesopplæringen for apotekteknikere. Resultatet av arbeidet ble et brevkurs som ble revidert og utvidet i 1970 i samarbeid med Norsk Korrespondanseskole.

Den første undervisning på en skole ble satt igang høsten 1964 ved Oslo elementærtekniske skole. Det ble innredet et eget apoteklokale ved skolen som var tegnet av Norges Apotekerforenings inventaravdeling.

Den teoretiske undervisningen varte ett år, og deretter gjennomgikk elevene ett års praktisk opplæring i apotek.

Høsten 1966 fikk de som var ansatt i apotek tilbud om et to-årig deltidsskoletilbud.

Apotekteknikerlinjer ble startet ved Tromsø yrkesskole i 1969, og etter hvert fikk Bergen (Åsane), Gjøvik, Halden, Stavanger og Trondheim apotektekinkerlinjer.

I 1974 ved Lov om videregående opplæring ble det vedtatt av Stortinget at utdanningen skulle bli en del av den videregående skolen, og dette ble satt i kraft i 1976. Utdanningen ble først plassert i gruppen håndverks- og industrifag, men ble senere flyttet til sosial- og helsefag. Utdanningen har grunnkurs og to videregående kurs.

Fagforeningen Farmasiforbundet organiserer de fleste av landets rundt 4000 apotekteknikere, som den største yrkesgruppen i apotek.

Om yrket[rediger | rediger kilde]

En apotektekniker skal være en profesjonell kundebehandler. Apotekteknikere har en viktig oppgave i å ekspedere legemidler, veilede om trygg og riktig legemiddelbruk, og om behandling og forebygging av lidelser. Apotekteknikere deltar dessuten i laboratoriearbeid og har ofte ansvar for varehåndtering, regnskap, informasjons- og kommunikasjonsteknologi og markedsføring. Apotekteknikere er helsepersonell og for å praktisere i yrket i Norge kreves autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Klevstrand, Rolf: «Farmasøytisk utdannelse i Norge» i Apotekfarmasi gjennom 100 år Oslo 1981 ISBN 82-990739-0-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]