Antoinette Batumubwira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antoinette Batumubwira
Født23. mai 1956 (61 år)
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Burundi

Antoinette Batumubwira (født 23. mai 1956) er en burundisk politiker. Hun har mastergrad i informasjon og kommunikasjon, og var en menneskerettsaktivist før hun måtte flykte fra Burundi da landet lå i borgerkrig.

Hun har vært utenriksminister og minister for internt samarbeid i Burundi siden 30. august 2005. Hennes mann, Jean-Marie Ngendahayo, var utenriksminister fra 1993 til 1995 og innenriksminister fra 2005. De har to barn.

Fra flyktning til minister[rediger | rediger kilde]

Under borgerkrigen i landet bodde hun 11 år som flyktning i andre land, først i Sør-Afrika og deretter fra 2002 til 2005 i Finland. Hun bodde da i Vanda, som er naboby til Helsingfors og egentlig vokst sammen med den finske hovedstaden. I løpet av oppholdet der, lærte hun seg finsk på et fem måneders språk-kurs. Etter det hadde hun tre måneders praksisperiode og fikk så et engasjement som planlegger samme sted som hun hadde praksisperioden sin. I denne perioden gjennomførte hun et prosjekt om integrasjon av fremmedspråklige i den finske byen, noe som resulterte i rapporten The route towards integration: the share of every one, som ble publisert 30. september 2004. Få måneder etter at hun flyttet tilbake til hjemlandet i 2005, fikk hun tilbud om å overta som utenriksminister.

Besøk i Norge[rediger | rediger kilde]

8. og 9. februar 2007 var hun i Norge for å informere om situasjonen i Burundi, som i 2006 hadde store problemer med flom, og hvor FN har satt i gang et nødhjelpsprosjekt. I den forbindelse har Norge gitt 5 millioner kroner til nødhjelp. Under besøket møtte Batumubwira representanter for norske organisasjoner som har aktiviteter i Burundi og Stortingets utenrikskomité. Hun holdt også et foredrag på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]