Annie Wilkes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kathy Bates spilte Annie Wilkes i filmen Misery (1990).

Anne Marie Wilkes Dugan, bedre kjent som Annie Wilkes, er en fiktiv figur i Stephen Kings roman Kidnappet (1987). Hun er en sykepleier som tar seg av forfatteren Paul Sheldon etter at han har kjørt utfor en vei under en voldsom snøstorm. Annie er Paul Sheldons største beundrer, men når hun får vite at favorittkarakteren hennes dør i neste bok, forlanger hun at Paul skal skrive et nytt utkast. Hun tyr til voldelige metoder dersom hun ikke får det som hun vil.

Romanen ble filmatisert i 1990, Misery, med Kathy Bates i hovedrollen som Annie Wilkes. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen, og det amerikanske filminstituttet har kåret filmfiguren til filmhistoriens 17. beste skurkeskikkelse.[1] Laurie Metcalf spilte Annie Wilkes i et teaterstykke på Broadway i 2015. Hun ble nominert til en Tony Award for arbeidet. Annie Wilkes som dødsengel og tortursykepleier har for øvrig blitt en arketype innenfor skrekksjangeren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 6. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]