Hopp til innhold

Anjem Choudary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anjem Choudary
Født18. jan. 1967Rediger på Wikidata (57 år)
London
BeskjeftigelseGeistlig, solicitor Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Southampton
Barts and The London School of Medicine and Dentistry
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avIslam4UK

Anjem Choudary (født 1967 i Welling, England) er en britisk tidligere advokat og talsmann for den islamistiske gruppen Islam4UK. Han er gift, har fire barn, og bor i Ilford, London.

Choudary studerte medisin ved University of Southampton før han begynte å studere rettsvitenskap. Han utdannet seg til advokat, og ble valgt til formann i Society of Muslim Lawyers. Han møtte senere den radikale Omar Bakri Muhammad, og de to dannet den islamistiske organisasjonen al-Muhajiroun som organiserte flere protestmarsjer og demonstrasjoner. Al-Muhajiroun var en kontroversiell organisasjon, som senere ble oppløst etter den britiske regjeringens beslutning om å forby organisasjonen fordi den ble ansett som en terrororganisasjon. Choudary var også med på å grunnlegge flere andre islamistiske radikale organisasjoner før han ble talsmann for den fundamentalistiske organisasjonen Islam4UK.

Choudary er en høylytt kritiker av Storbritannias engasjement i krigene i Irak og i Afghanistan, og har rost terroristene som var involvert i angrepene den 11. september 2001 og 7. juli 2005. Han tror på gjennomføringen av sharia-lovene over hele Storbritannia, og han marsjerte i protest mot Jyllands-Posten sine karikaturer av Muhammed. Choudary har fått liten støtte fra den ordinære britisk-muslimske befolkningen, og stor grad har han blitt kritisert i mediene. Choudary har stor tro på overlegenheten til islam over alle andre trosretninger, og gjennomføringen av sharia-lovene, i sin helhet, i Storbritannia. I 2001 uttalte han at hans lojalitet er til islam, og ikke til et land. Han mener at for en ekte muslim er et britisk pass ikke noe mer enn et reisedokument. Choudary har støtte blant mindretallet av muslimer i Storbritannia som kunne anses å ha konservative synspunkter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]