Andrzej Gołota

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrzej Gołota
Andrew Golota.jpg
Født5. januar 1968 (51 år)
Warszawa
Beskjeftigelse Bokser
Nasjonalitet Polen
Sportboksing
Høyde193 centimeter

Andrzej Gołota (også kjent som Andrew Golota) (født 5. januar 1968 i Warszawa i Polen) er en polsk tungvektsbokser. Han er kjent for sine mange kontroversielle kamper og har som person vært gjenstand for massiv kritikk for hans oppførsel i ringen. Ha har i store deler av sin karriere vært ranket på topp 10 listen i tungvektsdivisjonen.

Amatør karriere[rediger | rediger kilde]

Golota har en imponerende karriere som amatør. Han vant 111 kamper på rad, og toppet karrieren da han kvalifiserte seg for Sommer-OL 1988 i Seoul i Sør-Korea. Her vant han bronsemedalje efter å ha tapt semifinalen på teknisk knockout i 2 runde.

Golotas resultater i Olympiaden:

  • vant over Svilen Rusinov (Bulgaria) 5-0
  • vant over Harold Obunga (Kenya) 5-0
  • tapte mot Hyun-Man (Sør-Korea) RSC 2

Profesjonell karriere[rediger | rediger kilde]

Efter å ha havnet i politiets søkelys i Polen, giftet han seg og emigrerte til USA i 1990 for å bli yrkessjåfør. Han ble likevel profesjonell i 1992 og debuterte med 28 strake seire, 26 på knockout. I en kamp mot Samson Po'hua i 1995 bet Golota motstanderen i skulderen, men klarte likevel slippe unna diskvalifisering og vant kampen. Dette var 2 år før det samme skulle skje, da i kampen mellom Mike Tyson og Evander Holyfield.

Golota vs Bowe[rediger | rediger kilde]

I 1996, var Riddick Bowe regnet som den beste tungvekteren i verden. Bowe ventet på at en kamp mot Mike Tyson skulle gå i orden, og inngikk avtale om å bokse mot Golota for å holde seg aktiv. Bowe var stor favoritt, da Golota ikke hadde slått skikkelig igjennom enda.

Kampen gikk i Madison Square Garden i New York og en rekke polske fans hadde inntatt arenaen. Allerede på innveingen så Bowe utrent og overvektig ut, mens Golota så ut til å være i topp form.

Golota begynte overraskende og styrte kampen bak jabben sin. Efter å ha bygget opp en solid ledelse på dommerkorten, tok kampen en overraskende vending. Golota begynte systematisk og slå lave slag under beltestedet og fikk gjentatte advarsler fra dommeren. Med en kombinasjon av lave slag i 9 runde falt Riddick Bowe på knærne i smerte, og dommeren diskvalifiserte Golota for lave slag og Bowe ble tilkjent seieren.

Kampens utfall fikk Bowes fans til å rase mot Golota. Det oppsto opprør masseslagsmål i arenaen og Golota ble angrepet og slått med en walkietalkie i hodet. Amerikanske og polkse fans røk i tottene på hverandre.

Påfølgende skandalekampen var interessen stor, og det ble signert returkamp, og kampen ble denne gang arrangert i Atlantic City. Bowe veide inn og så ut til å funnet match vekten og var klar til kamp. Golota overrasket alle med å ta styringen og knocket Bowe ned med en solid høyre hånd tidlig i 2 runde. Golota gav alt og Bowe var i store problemer, og overlevde mirakuløst runden. I 4 runde sjokkerte Bowe, da han kom tilbake og landet en slagserie som sendte Golota i gulvet mens blodet fosset fra øyet.

Dramatikken fortsatte og Golota bygget igjen opp ledelse på poeng, men begynte plutselig å slå lave slag akkurat som i første kampen. Golota ble igjen diskvalifisert og seieren tilkjent Bowe. Riddick Bowe la opp efter denne kampen, mens Golota hadde vist verden at han kunne bokse på høyt nivå.

Karrieren videre[rediger | rediger kilde]

Lennox Lewis ble derfor nødt til å forsvare WBC tittelen sin mot Golota. Spenningen foran kampen var stor, men Lewis gikk nådeløst rett på Golota og knocket han ned. Dommeren mente Golota ikke hadde summet seg da han hadde talt til 10, og Lewis ble vinner med knockout i 1 runde.

Mange kritiserte Golota efter tapet og mente at han hadde mentale problemer og ikke taklet presset på øverste nivå.

Etter å ha banket Tim Witherspoon og Marcus Rhode, fikk Golota møte amerikaneren Michael Grant. Grant var høyt ranket og vinneren skulle få sjansen til å bokse om tittelen. Golota hadde Grant i canavasen 2 ganger, men klarte ikke gjøre seg ferdig og få knocket ham ut. i 9 runde ble Golota knocket ned, men kom seg raskt på beina.Da dommeren spurte om han fortsatt ville bokse, lot han vær å svare og dommeren erklærte Grant som vinner. The Ring magazine kåret kampen til årets kamp i 1999.

Golota signerte i 2000 avtale om å møte Mike Tyson. Kampen hadd stor interesse, grunnet begge boksernes rulleblad i ringen. Golota ble knocket ned i 1 runde og fikk ett kutt over øye. Golota trakk seg efter 2 runder, og måtte geleides ut av arenaen av sikkerhetsvakter. Polakken mente Tyson hadde bokset skittent,og legetesten viste senere at han hadde ett brukket ribbebein.

Golota er fortsatt aktiv men har bare bokset mot lite kjente boksere, med varierende resultater. Utenfor ringen har han hatt en rekke tiltaler og saker på seg for vold, våpenbesittelse og brudd på regler i trafikken.

I de senere årene har han samarbeidet med promotoren Don King.

Han har siden bokset aktivt, sist i 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.