Andrzej Gołota

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrzej Gołota
Andrew Golota.jpg
Født5. januar 1968Rediger på Wikidata (52 år)
WarszawaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse BokserRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
SportBoksingRediger på Wikidata
Høyde193 centimeter
KonkurranseklasseTungvektRediger på Wikidata

Andrzej Jan Gołota (også kjent som Andrew Golota) (født 5. januar 1968 i Warszawa i Polen) er en polsk tungvektsbokser. Han er kjent for sine mange kontroversielle kamper og har vært gjenstand for kritikk for sin oppførsel i ringen. Ha har i store deler av sin karriere vært ranket på topp 10-listen i tungvektsdivisjonen.

Amatør karriere[rediger | rediger kilde]

Som amatør vant Gołota 111 kamper på rad, og toppet karrieren da han kvalifiserte seg for Sommer-OL 1988 i Seoul i Sør-Korea. Her vant han bronsemedalje efter å ha tapt semifinalen på teknisk knockout i 2. runde.

Golotas resultater i Olympiaden:

  • vant over Svilen Rusinov (Bulgaria) 5-0
  • vant over Harold Obunga (Kenya) 5-0
  • tapte mot Hyun-Man (Sør-Korea) RSC 2

Profesjonell karriere[rediger | rediger kilde]

Efter å ha havnet i politiets søkelys i Polen, giftet han seg og emigrerte til USA i 1990 for å bli yrkessjåfør. Han ble likevel profesjonell i 1992 og debuterte med 28 strake seire, 26 på knockout. I en kamp mot Samson Po'hua i 1995 bet Gołota motstanderen i skulderen, men klarte likevel slippe unna diskvalifisering og vant kampen.

Golota vs Bowe[rediger | rediger kilde]

I 1996 var Riddick Bowe regnet som den beste tungvekteren i verden. Bowe ventet på at en kamp mot Mike Tyson skulle gå i orden, og inngikk avtale om å bokse mot Gołota for å holde seg aktiv. Bowe var stor favoritt, da Gołota ikke hadde slått igjennom ennå.

Kampen gikk i Madison Square Garden i New York og en rekke polske fans hadde inntatt arenaen. På innveingen så Bowe utrent og overvektig ut, mens Gołota så ut til å være i topp form.

Gołota begynte overraskende og styrte kampen bak jabben sin. Efter å ha bygget opp en solid ledelse på dommerkortene, begynte Gołota systematisk og slå lave slag under beltestedet, og fikk gjentatte advarsler fra dommeren. Med en kombinasjon av lave slag i 9. runde falt Riddick Bowe på knærne, og dommeren diskvalifiserte Golota for lave slag. Bowe ble tilkjent seieren.

Det oppsto opprør masseslagsmål i arenaen og Gołota ble angrepet og slått med en walkietalkie i hodet. Amerikanske og polske fans endte i håndgemeng.

Det ble imidlertid avtalt en returkamp, som denne gang ble arrangert i Atlantic City. Bowe veide inn og så ut til å ha funnet matchvekten og var klar til kamp. Gołota tok styringen og knocket Bowe ned med en høyre tidlig i 2. runde. I 4. runde kom Bowe tilbake og landet en slagserie som sendte Gołota i canvasen.

Golota bygget opp en poengledelse, men begynte plutselig å slå lave slag, som i første kampen. Han ble igjen diskvalifisert og seieren tilkjent Bowe.

Riddick Bowe la opp efter denne kampen.

Karrieren videre[rediger | rediger kilde]

Lennox Lewis ble derfor nødt til å forsvare WBC-tittelen sin mot Gołota. Lewis gikk rett på Gołota og knocket han ned. Dommeren mente Gołota ikke hadde summet tilstrekkelig seg da han hadde talt til 10, og Lewis ble vinner med knockout i 1. runde.

Efter å ha slått Tim Witherspoon og Marcus Rhode fikk Gołota møte amerikaneren Michael Grant. Grant var høyt ranket, og vinneren skulle få sjansen til å bokse om tittelen. Gołota hadde Grant i canavasen to ganger, men klarte ikke å knocke ham ut. I 9. runde ble Golota knocket ned, men kom seg raskt opp igjen. Da dommeren spurte om han fortsatt ville bokse, lot han være å svare, og dommeren erklærte Grant som vinner. Ring Magazine kåret dette til årets kamp i 1999.

Gołota signerte i 2000 avtale om å møte Mike Tyson. Kampen skapte stor interesse på grunn av begge boksernes rulleblad i ringen. Gołota ble knocket ned i første runde og fikk et kutt over øyet. Gołota trakk seg efter to runder, og måtte geleides ut av arenaen av sikkerhetsvakter. Polakken mente Tyson hadde bokset skittent, og legetesten viste senere at han hadde ett brukket ribbebein.

Han har siden bokset aktivt, sist i 2009, men har bare bokset mot lite kjente boksere, med varierende resultater. Utenfor ringen har han hatt en rekke tiltaler og saker på seg for vold, våpenbesittelse og brudd på regler i trafikken.

I de senere årene har han samarbeidet med promotoren Don King.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.