Andry Rajoelina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andry Rajoelina
Andry Rajoelina portrait UN.jpg
Født30. mai 1974 (46 år)
Madagaskar Antananarivo, Madagaskar
Ektefelle Mialy RajoelinaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, entreprenør, disc jockey
Parti Tanora Malagasy VononaRediger på Wikidata
Nasjonalitet MadagaskarRediger på Wikidata
Madagaskars president
17. mars 2009–25. januar 2014
ForgjengerMarc Ravalomanana
EtterfølgerHery Rajaonarimampianina

Andry Rajoelina (født 30. mai 1974) er en gassisk politiker som var fungerende stassjef og overgangspresident etter et statskupp 17. mars 2009 da militæravdelingen CAPSAT i hovedstaden Antananarivo plasserte han i stillingen. Ravalomanana, demokratisk gjenvalgt president i 2006, flyktet til Sør-Afrika der han nå har base i sin kamp for å komme tilbake til Madagaskar. Det internasjonale samfunn, president Sarkozy i Frankrike inkludert, har unisont karakterisert maktovertagelsen som statskupp. Dette har ført Madagaskar inn i den alvorligste krisen siden landet ble selvstendig i 1960. Over halvparten av statsbudsjettet er basert på hjelp fra utlandet, noe som stoppet opp på grunn av kuppet.

Rajoelina ble valgt til ordfører i hovedstaden den 12. desember 2007 med 63,32 % av stemmene, og innsatt den 26. januar 2008. Hans motkandidat i valget var Hery Rafalimanana. Andry Rajoelina er grunnleggeren av den digitale trykke- og reklamevirksomheten Injet, som er den største innen sin sektor i Madagascar. Han eier også tv- og radiostasjonen Viva. Den 13. desember 2008 besluttet Madagaskars regjering å stenge VIVA, etter at et intervju med den tidligere statslederen Didier Ratsiraka hadde blitt sendt. Intervjuet ble ansett for å kunne «forstyrre freden og sikkerheten». Stasjonen ble stengt den 17. desember 2008, hvilket ble fordømt av Reportere uten grenser (RSF), i tillegg til stengingen alle andre tv- og radiostasjoner som har blitt stengt av regjeringen.[1]

President Ravalomanana avsatte Rajoelina som ordfører i januar 2009. Rajoelina utpekte da fru Michele Ratsivalaka som sin etterkommer i stillingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]