Andre slavekrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andre slavekrig
Konflikt: Slavekrigene
Italy and environs, 218 BC.gif
Dato104 - 103 f.Kr.
StedSicilia
ResultatRomersk seier
Stridende parter
Den romerske republikkSicilianske slaver
Kommandanter og ledere
konsul M. AquiliusTryphon
Athenion
Slavekrigene
Første - Andre - Tredje

Den andre slavekrigen var et mislykket slaveopprør mot romerne på øya Sicilia. Opprøret hadde mange årsaker, men en utløsende faktor må ha vært at mange slaver som var blitt sett på som urettmessige sådanne var blitt frigitt. Ditte var menn som var blitt gjort til slaver av skatteinnkrevere lisensiert av romerne fordi de ikke kunne betale sine skatter. Manius Aquilius, som da var konsul, erklærte at allierte eller vennlige frie menn ikke skulle holdes som slaver.

Omtrent 800 slaver ble frigitt på Sicilia, og med dem hadde mange andre slaver bestemt seg for å forlate herrene sine og søke sin egen frihet. Guvernøren på Sicilia ga ordre om at de skulle vende tilbake til sine eiere, og det var da opprøret brøt ut. Den romerske konsulen Manius Aquilius slo ned opprøret, som var det andre i rekken av tre slaveopprør under republikken. Krigen varte fra 104 til 103 f.Kr.. Slavenes ledere var kjent som Tryphon og Athenion.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Shaw, Brent (2001). Spartacus and the Slave Wars: a brief history with documents. pp. 107–129.(at google books)
SPQRomani.svgDenne romerskrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.