Analog ost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Analog ost eller margarinost er markedsført i Norge fra 2005. Analog ost er et annet begrep for ostesubstitutt. Jakten på produkter med lavere fettinnhold, sunnere fett eller lavere priser er blant faktorene som har gitt rom for slike substitutter.

Disse ostene har kunnet markedsføres i Norge takket være at osteforskriften har hatt en åpning for bruk av betegnelsen ost også for margarinost.

Tidlige lanseringer[rediger | rediger kilde]

De første produktene som kom på markedet var pizzatopping, Arla Finello Pizzatop. Synnøve Finden markedsfører et blandingsprodukt. TINE leverer analog ost til storhusholdninger. Det ble kjent at restaurantkjeden Dolly Dimple's brukte analog ost på sine pizzaer .[1] På nettsiden til Dolly Dimple's står det skrevet (aug. 2008) at «oste blandingen» er en blanding mellom ost og 13% planteoljer [2] .

Disse unntaksproduktene har fått en del oppmerksomhet i media og flere forbrukere har sagt at de føler seg lurt når de får vite at pizzatopping ikke er ost og at «ost» ikke nødvendigvis er ost.[3]

Hjertego' ost[rediger | rediger kilde]

Mills lanserte i januar 2007 Vita hjertego’ ost med 97,7% fett fra raps- og solsikkeolje. Dette førte til at Landbruks- og matdepartementet tok initiativ til å fjerne unntaket for margarinost.

Mills sier[4] at produktet ser ut som ost, smaker som ost og oppfører seg som en ost.

I april 2007 kom forskriftsendringen[5] og unntaket for såkalt «margarinost» ble fjernet. Heretter vil produkter som betegnes som ost, være basert på melkeråvarer - og ikke på annet fett eller substitutter. Normalkravet i Norge, som i alle andre land som bruker «Codex Alimentarius», er nå at ost skal fremstilles av melk, fløte eller blandinger av dette samt ved delvis konsentrering av myse.

Mills måtte finne en ny og dekkende betegnelse for sitt produkt, og valget falt til slutt på «Gul».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dolly jukser med osten». Folkebladet. Arkivert fra originalen 21. november 2007. Besøkt 26. august 2008. 
  2. ^ «Fakta om Dolly Dimple's». Dolly Dimple's. Arkivert fra originalen 13. september 2008. Besøkt 26. august 2008. 
  3. ^ «Dette er ikke ost». Aftenposten. Besøkt 26. august 2008. 
  4. ^ Med Mills i 118 år Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine., besøkt 29. juni 2011
  5. ^ Mat: Endring av osteforskriften er fastsatt, besøkt 29. juni 2011