Amigurumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Amigurumi (編み包み) er den japanske kunsten for heklede og strikkede leker. En amigurumi forestiller ofte dyr, men kan også være en menneskelig figur, en matrett eller et andre ting. Den klassiske amigurumien har et uproporsjonalt stort hode, store runde øyne og liten kropp, lik det japanske idealet «kawaii», som er så søtt som mulig. Det finnes likevel ingen gitte grenser for hvordan en amigurumi skal se ut.

En amigurumi kan både være håndlaget og fabrikklaget, men den fabrikklaget varianten er vanligst. Figuren lages i med faste masker i en spiral der rundene overlapper hverandre. Øynene og detaljer kan være laget av plast, glass, knapper, tøy eller broderi.

I Japan ble amigurumi populært på 1980-tallet, da de ble anvent i et utdanningsprogram for barn som skulle lære seg å lage dem fra gjenvunnede leker.

Amigurumi er et japansk ord som dekker flere design av små kosete dyr. Løst oversatt betyr amigurumi små heklede eller strikkede kosebamser med fyll – ami betyr heklet/strikket og nuigurumi betyr kosete/søte dyr/bamser/dukker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]