Amerikanorsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Amerikanorsk (engelsk: America Norwegian og Midwest Norwegian), også kalt Midtvestmål er navnet på de norske dialektene som tales av den norskspråklige befolkningen i Midtvesten i USA. Dialekten kan deles inn i bl.a. chicagomål og illinoismål. Amerikanorsk er kategorisert som en østnorsk dialekt, men har også fått en del låneord fra amerikansk engelsk.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norsk er en dialekt i Midtvesten». www.hf.uio.no (norsk). Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo. 10. juli 2014. Besøkt 10. november 2021. «Amerikanorsk er mer robust enn antatt. I Midtvesten snakker etterkommere av norske immigranter i dag en særegen variant av østnorsk. Trass i de enorme avstandene, fins en felles dialekt. | Amerikanorsk er riktignok et døende språk, men det lever fortsatt, konstaterer Janne Bondi Johannessen, professor i lingvistikk. | – Jeg trodde ikke det fantes lenger. Før vi gikk i gang med dette forskningsprosjektet, fikk vi høre at vi ikke ville finne noe annet enn enkeltord, som uff og lefse. Derfor har det vært ekstra moro å snakke med alle disse etterkommerne, som faktisk snakker norsk flytende, sier hun.» 
  2. ^ Janne Bondi Johannessen (2015). «Norsk språk i dagens Amerika». Språkrådet. Besøkt 10. november 2021. «-- Janne Bondi Johannessen er professor i lingvistikk, tilknyttet Senter for flerspråklighet og leder for Tekstlaboratoriet ved Universitetet i Oslo.» 
  3. ^ Johannessen, Janne Bondi; Laake, Signe (2012). «Østnorsk som norsk fellesdialekt i Midtvesten». Norsk lingvistisk tidsskrift. 2 (norsk). 30: 365–380. Besøkt 10. november 2021. 
Crystal Clear action spellcheck.pngDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.