American saddlebred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En american saddlebred

American saddlebred er en hesterase som opprinnelig kommer fra de amerikanske sørstatene.

Rasen gikk tidligere under navnet Kentucky saddler, og bygger på den gamle narraganset-traveren og den kanadiske traveren. Den ble etter hvert foredlet gjennom bruk av engelsk fullblod og morganhester.

Amerikansk saddlebred egner seg godt som ride- og kjørehest. Den er en intelligent hest med vennlig lynne og kombinerer fart med naturlig balanse. Hestene blir vist i ringen som tre- eller femgjengere (avhengig av hvor mange gangarter den behersker). En hest som kan vise frem skritt, trav og galopp med høy kneaksjon kalles en tregjenger, mens en femgjenger i tillegg behersker en langsom firetaktig gangart, og en rask tølt. Saddlebred er en god og utholdende allroundhest med gode sprangegenskaper. Man ser den imidlertid helst i showringen, hvor de medfødte imponerende gangartende fremheves ved at høvene får vokse seg svært lange, med hjelp av tunge sko.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

  • Mankehøyde: 153-163 cm
  • Farge: Alle hele farger
  • Eksteriør: Edelt hode, store øyne, lang, hvelvede ribbein, skrå skulder, kort og sterk rygg, godt hvelvede ribbein, godt muskelsatt bakpart, høyt ansatt hale, elegante ben, hellende koder, sterke høver