Amedeo Avogadro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amedeo Avogadro
Mémoire sur les chaleurs spécifiques

Grev Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro di Quaregna e Cerreto (født 9. august 1776 i Torino i Italia, død 9. juli 1856 samme sted) var en italiensk vitenskapsmann, mest kjent for sine bidrag til teorien om molar masse og molekylvekt. Avogadros konstant (antallet molekyler i en mol) og Avogadros lov er oppkalt etter ham.

Hans viktigste arbeid ble publisert i 1811. Her diskuterte han teorien for molekyler som var tidligere foreslått av John Dalton og hvordan den passet inn med de eksperimentelle undersøkelsene til den franske ingeniør og fysiker Gay-Lussac. Avogadro konkluderte med at molekylene i gassene til hydrogen, oksygen og nitrogen måtte bestå av to atomer som vi vet i dag er riktig. Atomvekten til nitrogen måtte være 13,2 ganger større enn for hydrogen som heller ikke er langt unna den riktige verdien som er 14. Ved bruk av sin gasslov kunne han også for første gang vise at vannmolekylet måtte bestå av to hydrogenatomer og et oksygenatom.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)