Ambidekstri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ambidekstri (fra latin ambi i betydningen begge og dexter som betyr høyre. Begrepet kan tolkes som høyre på begge sider) er evnen til å bruke begge hender eller føtter med tilnærmet lik ferdighet og presisjon.

Ambidekstri kan være medfødt, men det er svært sjelden. Evnen til å bruke både høyre og venstre ekstremiteter kan også trenes, men det kreves mye trening over lang tid. Blant venstrehendte er det ikke uvanlig med en grad av ambidekstri. Grunnen til dette kan være omgivelsenes forventninger til å være høyrehendt, og høy grad av visuell påvirkning i høyrehendte bevegelser og ferdigheter.

En person som ikke har en tydelig dominerende føring av høyre eller venstre ekstremiteter er ambidekster.

En kjent person er stifteren av speiderbevegelsen Robert Baden-Powell som etter sigende kunne tegne med en hånd og skyggelegge med den andre.

Eksempler på ambidekste idrettsutøvere er tennisspillerne John Bromwich, Beverly Fleitz, Giorgio de Stefani, Luke Jensen, fotballspilleren Santi Cazorla, basketspilleren Derek Rose, bryteren Shawn Michaels og snookerspilleren Ronnie O'Sullivan. Jimi Hendrix var også trolig ambidekster siden han kunne spille gitar mot både høyre og venstre.

Se også[rediger | rediger kilde]