Ama-no-Uzume

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ama-no-Uzume (天宇受売命) er gudinnen for latter og festligheter i den japanske religionen shinto. Hun er en del av den kjente historien om den savnede solgudinnen, Amaterasu.

Amaterasus bror, stormguden Susanoo, hadde lagt hennes hellige bygg i ruiner og drept en av hennes tjenestepiker fordi hun ikke vill stole på ham. Til gjengjeld ble gudinnen skrekkslagen over broren vrede, og trakk seg tilbake til en hule, Ama-no-Iwato. Uten solgudinnen ble verden mørk, men gudene kunne ikke lokke Amaterasu ut fra gjemmestedet sitt.

Den slue Ama-no-Uzume begynte å danse oppå en balje hun hadde snudd og satt foran huleinngangen, mens hun rev av seg klærne foran de andre gudene. De syntes dette var så komisk at de lo hjertelig ved synet av henne.

Amaterasu hørte dem, og kikket ut for å se hva de lagde slikt oppstyr for. Da hun åpnet hulen, så hun sitt eget vakre speilbilde i et speil Ame-no-Uzume hadde plassert ved et tre, og sakte kom hun ut fra skjulestedet.

I det øyeblikk Amaterasu var ute, sprang guden Ameno-Tajikarawo fram og lukket huleinngangen bak henne og nektet å flytte seg så hun kunne gå inn dit igjen. En annen gud bandt et magisk shirukume-tau rundt inngangen. Solgudinnen ble da spurt av gudene, Ame-no-Koyane og Futodama om å komme tilbake til det guddommelige. Hun gikk med på det, og verdens lys ble gjenopprettet.

Ama-no-Uzume blir fremdeles tilbedt i dag som en shintokami, japansk guddom. Hun er også kjent som Amano-Uzume, og er datter av Oho-Yama.