Amaterasu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amaterasu, gudinne for solen.

Amaterasu (天照), Amaterasu-ō-mi-kami (天照大神 eller 天照大御神) eller Ōhiru-menomuchi-no-kami (大日孁貴神) er solgudinnen i japansk mytologi, og kanskje Shintos viktigste kami (guddom). Hun ble født ut av det venstre øyet til Izanagi, og ble også regnet som stammor til den japanske keiserfamilien. Hennes fulle navn er Amaterasu-no-mikot som betyr opphøyet person, den som lyser opp himlene. Amaterasu er datter av urguden Izanagi og søster til måneguden Tsuki-yomi og stormens gud Susa-no-o.

Susa-no-o og Amaterasu[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Susa-no-o gud over havene, men han var ikke tilfreds med fordelingen mellom ham selv og hans søsken. Han ble derfor forvist av Izanagi, men først gjorde han et besøk hos sin søster Amaterasu. Hun ble redd da han kom på besøk, men han fikk overbevist henne om at det var et vennskapelig besøk, såpass at han gikk til sengs med henne. Etterpå ødela Susa-no-o likevel Amaterasus land og rismarker, og da ble Amaterasu så sint at hun gjemte seg i en hule og verden mistet sitt lys.

Susa-no-o ble forvist, og Amaterasu ble først lokket ut av grotten da man fikk henne overbevist om at man hadde funnet en annen sol som var like god som henne selv. Nysgjerrig kikket hun ut, og da var man rask med å holde et speil opp for henne. Da hun så det hun trodde var en annen solgudinne føk hun overrasket ut av hulen, og man skyndte seg da med å forsegle hulen bak henne.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kojiki, eposet fra 712 som kobler sammen gudenes og keiserættens historie

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aston, W. G.: Shinto: the Ancient Religion of Japan, Constable & Company Ltd., London 1910
  • Politikens bog om myter, København: Politikens Forlag 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]