Alpan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den etruskiske gudinnen Alpan har blitt beskrevet som også en guddom for våren.

Alpan (eller Alpanu eller Alpnu) var i etruskisk mytologi en kjærlighetsgudinne. Alpan ble avbildet i kunsten som en unge kvinne, enten helt naken eller delvis naken, og som mange andre etruskiske gudinner også med store vinger.

Som Akhuvitr («Helbreder»), gudinne for legekunst, er det lite kunnskap om Alpan. Hun synes understilt Turan som også var en etruskisk kjærlighetsgudinne, og den som tilsvarte Afrodite i gresk mytologi. Det er mulig at Alpan representerte et aspekt av menneskelig kjærlighet som har gått tapt i historiens mørke. Antagelig var Alpan, som Akhuvitr, en av lares (lasas), skytsguder og skjebnegudinner med forbindelser til underverden. I den forstand kan hun tilsvare greske Persefone.

Hennes navn kan ha hatt meningen «villig»[1], og den tilsvarende betydningen «gave» eller «ofring». Hun er også blitt kalt for vårens gudinne som skapte de utallige planter som blomstrer fra jorden på denne årstiden og i noen beskrivelser er han vist med buketter med blomster eller blader. I den forstand kan hun ha vært en tidlig fruktbarhetsguddom, den som skaper liv fra død. Faktisk kan hun ha gått over til alv som overlevde fram til 1800-tallet i Toscana under navnet Alpena / «La Bellaria» («Den vakre i luften»).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bonfante, Giuliano; Bonfante, Larissa (2002): The Etruscan Language: an Introduction. Manchester: University of Manchester Press. ISBN 0-7190-5540-7. Side 193.
  2. ^ Alpan