Hopp til innhold

Alltingsvalget 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alltingsvalget 2007Island ble avholdt 12. mai 2007. Parlamentsvalg avholdes hvert fjerde år. Det velges 63 representanter fra seks valgkretser som fordeles etter St. Laguës metode, med en sperregrense på fem prosent.

I 2007 deltok seks partier i valgene til nasjonalforsamlingen Alltinget. De to sittende regjeringspartiene høyrepartiet Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) og Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) som tilsvarer det norske Senterpartiet, samt de fire opposisjonspartiene Samfylkingin (sosialdemokratisk), Vinstri hreyfingin – grænt framboð (Venstrebevegelsen – de grønne), Frjálslyndi flokkurinn (liberale) samt et nytt parti, en miljøliste Íslandshreyfingin – lifandi land (Bevegelsen for levende land). Et parti som kjempet for bedre vilkår for funksjonshemmede og eldre klarte ikke å levere en liste innen fristen i fem av de seks valgkretsene og valgte derfor å trekke seg.

De to regjerende partiene beholdt flertallet med ett mandats overvekt. Fremskrittspartiet måtte imidlertid notere seg for sitt dårligste valgresultat noensinne. Partileder Jón Sigurðsson valgte å trekke seg og ble erstattet av nestleder Guðni Ágústsson. Et annet trekk ved valget var posisjonen til Venstrebevegelsen – de grønne, som ble valgets største vinner, samtidig som en annen miljøliste, Bevegelsen for levende land, ikke klarte å passere sperregrensen.

Etter fem dager bestemte den sittende 12 år gamle koalisjonsregjeringen seg for å gå av. Senere samme dag møttes lederne for det største regjeringspartiet Geir H. Haarde og lederen av Samfylkingin som ble det største opposisjonspartiet og det nest største partiet etter valget, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir å forsøke å etablere en koalisjon med bredere støtte enn det den avgående koalisjonen hadde.

Formelt sett gikk Haarde av den 18. mai, men fikk samtidig mandat av den islandske presidenten Ólafur Ragnar Grímsson til å etablere en ny regjering mellom Selvstendighetspartiet og Samfylkingin. Samtalene foregikk i Reykjavík og på Þingvellir, der Alþingi ble etablert i år 930. Den 22. mai ble de to partiene enige og den nye regjeringen tok over 24. mai. Den nye regjeringen ble:

(SE=Selvstendighetspartiet, SAM=Samfylkingin)

Den nye samlingsregjeringen fikk solid flertall i det nye Alltinget, med 43 av 63 seter. Regjeringen ønsket å prioritere barn, eldre og miljøet. I tillegg var det planlagt skattereduksjon, økte trygdeordninger og investeringer i utdanning og samferdsel.

Alltingsvalget 2007 (endr. fra 2003)
Partier Stemmer % +/–% Plasser +/–
Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) 66 749 36,6 +2,9 25 +3
Samfylkingin (Sosialdemokrater) 48 742 26,8 –4,2 18 –2
Vinstri hreyfingin – grænt framboð (Venstrebevegelsen – de grønne) 26 136 14,3 +5,5 9 +4
Framsóknarflokkurinn (Fremskrittspartiet) 21 349 11,7 –6,0 7 –5
Frjálslyndi flokkurinn (Liberale) 13 233 7,3 –0,1 4 ±0
Íslandshreyfingin – lifandi land (Bevegelsen for levende land) 5 953 3,3 +3,3
Sum (valgdeltakelse 83,6 %) 182 679 100 63
Kilde: http://www.mbl.is/mm/frettir/kosningar/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata