Alle pikers bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alle pikers bok av Titt Fasmer Dahl ( aka "tante Trine") ble utgitt i Oslo av Cappelens forlag i 1943, under andre verdenskrig.

"Det er i det hele lett nok å lage god mat når en har noe godt å lage av. Men enda mer spennende er det å få til noe som glir ned på høykant nå om dagen. Men også mer krevende. ... I dag er maten så verdifull at ingenting må gå til spille."
Titt Fasmer Dahl: Alle pikers bok. Cappelens forlag 1943

Første del av boka er en aktivitetsdel, med mottoet "du lærer og leser i første del om hvordan du skal slå tida i hjel". Her er det blant annet gåter, puslespill, kryssord og barneleker.

Andre del av boka handler blant annet om matlaging når det er krig og forsyningsmangel (Alle pikers krisekokebok). "Det er i det hele lett nok å lage god mat når en har noe godt å lage av. Men enda mer spennende er det å få til noe som glir ned på høykant nå om dagen."

Krisekokeboka har en rekke forslag til oppskrifter: Potetsuppe med nesle eller meldestokk, klippfisk i kål, tørrfisklapskaus, fiskemelskaker, fiskemel i form, saus av potet - uten verken smør og mel. Potetfyrstekake, potetbløtekake, vafler av bare poteter, og marsipan kun laget av poteter ("men litt sukker må du ha").

Boka er utgitt for mer enn 70 år siden, og er dermed fallt i det fri. Den er tilgjengelig gjennom Nasjonalbibliotekets tjeneste www.bokhylla.no

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Titt Fasmer Dahl: Alle pikers bok. Cappelens forlag 1943