Ali al-Bahlul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ali Hamza Ahmed Suleiman Al Bahlul (andre navn: Ali Hamza Ahmed Sulayman Ismail) er en statsborger av Jemen som ble holdt fengslet uten lov og dom, i fangeleiren ved Guantánamobukta. Bare han, og to andre fanger har fått dom, av tilsammen over 700 nåværende og tidligere fanger.

Ali Hamza Ismail

Han starta en boikott av Guantanamo military commissions (militære tribunaler) som ble videreført av flere fanger, og argumenterte for boikotten ved å hevde at det fantes intet lovlig grunnlag for de gjeldende militære tribunalene. Han ble dømt for å ha utført PR-arbeide (media relations) for Osama bin Laden.

Livstidommen fikk han i november 2008, etter at juryen bestående av ni militære offiserer brukte mindre enn en time på straffeutmålingen.[1] Han er fortsatt fengsla i Guantánamo.

Appell til høyere rettsinstans[rediger | rediger kilde]

Advokatene til Al-Bahlul søkte om ny behandling av straffeutmåling hos en appelldomstol, på grunnlag av uttrykksfrihet (free speech grounds).[2]


SitatHerr Al-Bahlul er ikke en sympatisk klient for en forsvarsadvokat. Han omfavner en ideologi som glorifiserer vold, og som forsvarer terrorisme, og som motvirker konstitusjonell demokrati. I den grad det er anstøtende, så [Bahluls arbeide innen film-/videoprodukjson] er uttrykk som dekkes og tillates av First Amendment, som forbyr straffeforfølgelse av «tankene, tro, og idealer til en(den) tiltalt(e)».[2]Sitat

Flere detaljer[rediger | rediger kilde]

Fangenummeret til al-Bahlul, er 39 (Guantanamo Internment Serial Number ). USAs styresmakter antar at han er født i 1969, i Hudaydah, Jemen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]