Hopp til innhold

Ali Saibou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ali Saibou
Født17. juni 1940Rediger på Wikidata
Ouallam
Død31. okt. 2011[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Niamey
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
  • Nigers president Rediger på Wikidata
PartiMouvement national pour la société du développement
NasjonalitetNiger

Ali Saibou (født 1940 i Dingajibanda, Ouallam arrondissement, Niger, Fransk Vest-Afrika, død 31. oktober 2011 i Paris, Frankrike; IPA: [aˈli sɛˈbu]) var en nigersk offiser og politiker for Mouvement National pour la Société du Développement-Nassara (fra 1989) fra djerma-folkegruppen. Fra 1987 til 1993 tjente han som Nigers tredje statsoverhode.

Saibou kom fra samme landsby som Seyni Kountché, men de var ikke beslektet.[trenger referanse] Han ble tidlig interessert i en militær karriere, og han studerte så ved den forberedende skolen i Saint-Louis, Senegal fra 1954, og ble så med i det første senegalesiske tirailleur-regiment. I 1960 deltok han i kamper i Kamerun, hvor han ble såret.[trenger referanse]

Da Niger ble uavhengig i 1960, ble Saibou overført til den nye nigerske hæren som sersjant. Han gikk så på offiserskole, og i 1969 ble han gjort til kommandant for en enhet i N'guigmi. Etter å ha flyttet til en ny enhet i Agadez, fikk han rangen kaptein. Saibou støttet Kountché i hans statskupp i 1974, og han brakte sine soldater fra Agadez til Niamey. Som belønning ble han forfremmet til major, gjort til minister for den rurale økonomien og klimaet, og 20. november ble han gjort til stabssjef.[trenger referanse]

Likevel var Kountché mistenksom mot Saibou, og i juni 1975 fjernet han Saibou fra regjeringa og ba han trekke seg fra sin militære stilling.[trenger referanse] Saibou møtte dette ved å be om å få pensjonere seg, noe som skal ha fjernet Kountchés tvil. Saibou forble lojal fram til Kountchés død 10. november 1987.

Deretter sikret Saibou seg sin nominasjon til det øverste militære råd som Koutchés etterfølger, og etterpå sendte han sine rivaler til utlandet på diplomatiske oppdrag, og han gjorde Mouvement National pour la Société du Développement-Nassara til det eneste lovlige partiet i landet. I 1989 fikk han godkjent en ny grunnlov, og det året stilte han som eneste kandidat i presidentvalget i desember.

På begynnelsen av 1990-tallet førte studentdemonstrasjoner og tuaregenes angrep på Tchin-Tabaraden til nasjonalkonferansen i 1991, som avviklet militærstyret og gjorde Saibou nesten maktesløs. På partikongressen i mars det året klarte han å holde på sin stilling som partileder, med god støtte fra hæren. Men senere samme år hindret nasjonalkonferansen ham fra å delta i det planlagte presidentvalget, og på en ny partikongress i november ble han erstattet som partileder av Tandja Mamadou. Etter Mahamane Ousmane ble valgt til president, trakk Saibou seg fra sin stilling 16. april 1993, og dro tilbake til hjemlandsbyen. Han døde 31. oktober 2011.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000018496, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]


Forgjenger  Nigers våpen
Nigers president

14. november 1987
16. april 1993
Etterfølger