Ali Mohamed

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ali Mohamed
Født3. juni 1952 (67 år)
Egypt
Beskjeftigelse Offiser, spion
Nasjonalitet USA

Ali Mohamed (født 3. juni 1952) er en dobbeltagent som jobbet både for det amerikanske CIA og for egyptisk islamsk jihad samtidig.

Mohamed kom til USA som oversetter for Ayman al-Zawahiri som reiste rundt til forskjellige moskeer i California for å skaffe penger til å bekjempe den sovjetiske invasjonen av Afghanistan. Mens de arbeidet med dette oppmuntret Zawahiri Mohamed til å infiltrere USA, som han senere presenterte som et avhopp. Fordi Mohamed vervet seg til CIA ved å gå inn på CIAs kontorer i Kairo og ba om å snakke med lederen for denne avdelingen og tilbød dem sine tjenester, antok amerikanerne at Mohamed var en egyptisk spion, men likevel rekrutterte de ham til etterretningsoffiser.

Da Mohamed hadde i oppdrag å infiltrere en moské med bånd til Hizbollah informerte Mohamed med en gang ledelsen av moskeen om at han var en amerikansk spion med den hensikt å samle inn informasjon som kunne ha en nytteverdi for amerikanerne. En lojal amerikansk spion var til stede i moskeen da Mohamed avslørte seg selv, og denne spionen rapporterte Mohamed sin bisarre oppførsel inn til CIA, som dermed avviste Mohamed og forsøkte å forby ham fra å komme inn i USA. Ironisk nok ble Mohamed deretter plukket opp av spesialstyrkene som er en del av den amerikanske hæren og de oppmuntret Mohamed til å satse på en doktorgrad i islamske studier.

I 1988 informerte Mohamed sine overordnede offiserer i den amerikanske hæren om at han tok litt fritid for å bekjempe russerne i Afghanistan. En måned senere returnerte Mohamed til USA og skrøt til sine venner og kollegaer av at han hadde drept minst to sovjetiske soldater og han ga bort diverse suvenirer som han hevdet var fra uniformene til de drepte sovjetiske soldatene. I begynnelsen av 1990 var Mohamed tilbake i Afghanistan, der han trente sammen med noen av de første medlemmene av al-Qaida i forskjellige teknikker innenfor ukonvensjonell krigføring, inkludert kidnappinger, henrettelser, kapring av fly. Med al-Qaida delte Mohamed mye av sin erfaring fra de amerikanske spesialstyrkene.

I 1993 reiste Mohamed flere ganger til Afrika for å kartlegge vestlige ambassader i Afrika som Al-Qaida senere bombet eller prøvde å bombe. I oktober 2000 erklærte Mohamed seg skyldig i fem tilfeller av sammensvergelse for å drepe amerikanske statsborgere og for å ødelegge amerikanske eiendommer både innenfor og utenfor USA. I Amerika giftet Mohamed seg med en amerikansk kvinne fra Santa Clara i California etter en seks uker lang forlovelse og Mohamed ble dermed en naturalisert amerikansk statsborger gjennom dette giftermålet. Mohamed underviste i arabisk kultur og språk ved John F. Kennedy Special Warfare Center.