Al-Jihad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Al-Jihad eller Egyptisk islamsk jihad er en egyptisk islamistisk gruppe som har vært aktiv siden slutten av 1970-tallet. Siden 1991 har gruppen blitt ledet av Ayman al-Zawahiri.

Organisasjonens opprinnelige primære mål var å styrte den egyptiske regjeringen og erstatte den med en islamsk stat. Senere utvidet de sine mål til å inkludere angrep på USAs og Israels interesser i Egypt og i andre land.

Organisasjoner har en blind-celle-struktur, dvs. at medlemmer i en gruppe ikke vet om identiteten eller aktivitetene i noe av de andre cellene. På den måten kan ikke ett medlem som blir tatt til fange komme til å røpe resten av medlemmene i organisasjonen. Men egyptiske myndigheter klarte å fange en av lederne som hadde lister over alle de andre medlemmenes navn lagret på en datamaskin. Der var det oppført hvert medlems adresse, aliaser og potensielle skjulesteder. På den måten klarte de å arrestere over 800 medlemmer av al-Jihad-gruppen uten at et eneste skudd ble avfyrt.

I august 1993 forsøkte Al-Jihad å drepe den egyptiske innenriksministeren Hasan al-Alfi. som var leder for kampen mot militante islamister og deres terrorkampanje. En bombe på en motorsykkel eksploderte like ved statsrådens bil. Eksplosjonen drepte selvmordsbomberen, men ikke statsråden. Dette angrepet markerte den første gangen som sunni-islamister hadde gjort bruk av selvmord for å nå sine mål.

Noen måneder senere, i november 1993 prøvde Al-Jihad å gjøre et annet attentat, denne gangen skulle de drepe Egypts statsminister Atef Sidqi. Bilbomben som skulle drepe ham eksploderte i nærheten av en jenteskole i Kairo som ministerern skulle kjøre forbi. Statsråden som var beskyttet av sin pansrede bil ble ikke skadd i eksplosjonen, men den såret 21 mennesker og drepte en liten skolejente. De egyptiske myndighetene hadde sett se lei på alle attentatsforsøkene, og arresterte 280 medlemmer av organisasjoner. 6 av disse fikk en dødsdom.

I juni 1995 utførte de et mislykket attentat som forårsaket et enda større tilbakeslag for dem. De skulle utføre et attentat på Egypts president Hosni Mubarak mens han var i Etiopia på en konferanse.

Dette angrepet hadde blitt planlagt i mer enn et år. For å få til attentatet fikk de hjelp fra den sudanske etterretningstjenesten, som smuglet våpnene som de skulle bruke inn på ambassaden i Etiopia.

Poenget med dette attentatet var å skape et stort maktvakuum i Egypt som islamistene kunne fylle. Dessverre for dem ble dette angrepet forhindret av en granatkaster som slo seg vrang og av at presidenten brukte en skuddsikker limousin til å kjøre seg rundt.

Den 19. november 1995 bombet organisasjonen den egyptiske ambassaden i Islamabad der de drepte 16 og såret 60 personer. Angrepet var en prototype for hvordan de fremtidige angrepene til deres søsterorganisasjon al-Qaida skulle komme til å se ut. I 1998 plasserte medlemmer av Al-Qaida bomber utenfor amerikanske ambassader i Afrika.