Alfonso Yuchengco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alfonso Yuchengco
Født6. feb. 1923Rediger på Wikidata
Manila
Død15. apr. 2017Rediger på Wikidata (94 år)
Manila
BeskjeftigelseDiplomat, bankier Rediger på Wikidata
Utdannet vedColumbia University
Far Eastern University
NasjonalitetFilippinene
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden

Alfonso T. Yuchengco (kinesisk: 楊應琳, pinyin: Yáng Yìng-lín; Pe̍h-ōe-jī: Iûⁿ Èng-lîm; født 6. februar 1923 i Manila, død 15. april 2017 samme sted) var en ledende filippinsk industriherre og diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Alfonso Yuchengco kom fra en rik familie som var involvert i trevarer, byggevirksomhet og handel i Manila. Før Annen verdenskrig kom han til skolen en elegant bli kjørt av en sjåfør, og kom tett innpå sine mestizo klassekamerater på La Salle.

Han arvet en blomstrende forskringsvirksomhet etter faren, Don Enrique Yuchengco, som hadde slektsrøtter i Nan'an i Fujian i Kina.

Yuchengco spredte familiens investeringer til bankvirksomhet, bygg og annen virksomhet. Han var en sterk støtte av EDSA I og EDSA II, og nær alliert med presidentene Fidel Ramos og Gloria Macapagal-Arroyo. Han var også viktig for forskjellige eierskapstransaksjoner vedrørende PLDT, som var landets største selskap en gang.

Alfonso Yuchengco var Filippinenes ambassadør til Folkerepublikken Kina fra 1986 til 1988, og ambassadør til Japan fra 1995 til 1998. Han var senere spesialutsending til Kina, Japan, og til Sør-Korea, så vel som filippinask permanent representant til De forente nasjoner fra 2001 til 2002.