Hopp til innhold

Alexandros Papadiamantis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexandros Papadiamantis
FødtΑλέξανδρος Εμμανουήλ
4. mars 1851[1][2]Rediger på Wikidata
Skiathos[3]
Død3. jan. 1911[4]Rediger på Wikidata (59 år)
Skiathos
BeskjeftigelseSpaltist, oversetter, skribent, lyriker, journalist Rediger på Wikidata
Utdannet vedVarvakeio
Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
NasjonalitetHellas
UtmerkelserFrelserens orden[5]
Signatur
Alexandros Papadiamantisʼ signatur

Alexandros Papadiamantis (gresk: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; født 4. mars 1851Skiathos, død 3. januar 1911 av lungebetennelse samme sted) var en kjent og innflytelsesrik gresk forfatter av det 19. århundre.

Papadiamantis' mest kjente verk er romanen Η Φόνισσα («Morderinnen»), som hører med til den nygreske litteraturkanonen. Andre lengre verker er Η Γυφτοπούλα («Sigøynerjenta»), Η Μετανάστις («Emigranten»), og Οι Εμποροι των Εθνών («Nasjonenes kjøpmenn»). Disse bøkene var eventyr som var lagt til områdene rundt Middelhavet, med rike plott som blant annet involverte emner som fangenskap, krig, pirater, pest og mye annet.

Han gjorde seg også bemerket med sine mange noveller som ga klare og lyriske portretter av livet på den greske landsbygda, eller hans skildringer av det urbane livet i de fattige nabolagene i hovedstaden Athen som ofte ble skrevet med en dyp psykologisk innsikt. De fleste av hans verker er farget med melankoli, og resonerer med empati for folkets lidelser, uavhengig av om de er helgener eller syndere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som Aléxandros Papadiamándis, Babelio forfatter-ID 160831, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ eranistis.net[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id papadiamantis-alexandros, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ ikee.lib.auth.gr[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: