Alexandros Papadiamantis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alexandros Papadiamantis
Papadiamantis Aleksandros by Nirvanas.jpg
Født 4. mars 1851
Skiathos
Død 3. januar 1911
Skiathos
Utdannet ved Varvakeio, Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Nasjonalitet Hellas
Språk gresk
Religion Den ortodokse kirke
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Alexandros Papadiamantis (gresk: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; født 4. mars 1851Skiathos, død 3. januar 1911 av lungebetennelse samme sted) var en kjent og innflytelsesrik gresk forfatter av det 19. århundre.

Papadiamantis' mest kjente verk er romanen Η Φόνισσα («Morderinnen»), som hører med til den nygreske litteraturkanonen. Andre lengre verker er Η Γυφτοπούλα («Sigøynerjenta»), Η Μετανάστις («Emigranten»), og Οι Εμποροι των Εθνών («Nasjonenes kjøpmenn»). Disse bøkene var eventyr som var lagt til områdene rundt Middelhavet, med rike plott som blant annet involverte emner som fangenskap, krig, pirater, pest og mye annet.

Han gjorde seg også bemerket med sine mange noveller som ga klare og lyriske portretter av livet på den greske landsbygda, eller hans skildringer av det urbane livet i de fattige nabolagene i hovedstaden Athen som ofte ble skrevet med en dyp psykologisk innsikt. De fleste av hans verker er farget med melankoli, og resonerer med empati for folkets lidelser, uavhengig av om de er helgener eller syndere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originaltekst relatert til denne artikkelen: