Alenkij tsvetotsjek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alenkij tsvetotsjek
orig. Аленький цветочек
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, eventyr, filmatisert litteratur
Utgivelsesår1952
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde42 min.[1]
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiLev Atamanov Rediger dette på Wikidata
ManusGeorgij Grebner Rediger dette på Wikidata
Basert på
Alenkij tsvetotsjek Rediger dette på Wikidata
MusikkNikolaj Budasjkin Rediger dette på Wikidata
FotoMikhail Drujan Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapSojusmultfilm Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Premiere(r)1952
Eksterne lenker

Alenkij tsvetotsjek (originaltittel: Аленький цветочек) er en sovjetisk film fra 1952, regissert av Lev Atamanov.[2][3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Før han drar på en lengre utenlandsreise, spør en handelsmann de tre døtrene sine om hva de ønsker at han skal bringe tilbake fra reisen sin. Den eldste datteren ber om en skinnende diadem. Den midterste datteren ber om et magisk speil, som ansiktet hennes alltid skal se ung ut i. Den yngste datteren, Nastenka, ber faren om å gi henne en vakker skarlagensrød blomst som den hun så i drømmene sine. Men hennes eldre søstre ler av ett slikt simpelt ønske.

Farens reise blir vellykket, og han får tak i alt han kom for - med unntak av Nastenkas skarlagensrøde blomst. Men en storm rammer skipet, og faren deres skylles over bord. Han våkner opp på en merkelig øy, som er full av alle slags underverker. Han utforsker området, og oppdager til slutt en vakker, rød blomst akkurat som den Nastenka beskrev. Men i det øyeblikket han plukker opp blomsten, kommer en stor storm over ham, og eieren av øya - et grusomt monster - dukker opp.

Monsteret forteller faren at han vil la ham beholde blomsten, men til gjengjeld må faren sende en av døtrene sine for å bo hos ham. Faren nekter, og monsteret gir ham en ring og forteller ham at den som tar ringen på vil bli teleportert tilbake til øya. Men hvis en av døtrene hans aldri dukker opp, må faren selv komme til øya og bøte med livet. Neste morgen kommer mannskapet på farens skip (som hadde lett etter ham) øya, og de redder ham. Vel hjemme gjør faren seg klar til å ta på seg ringen, og møte sin skjebne.

Imidlertid overhører Nastenka en samtale, hvor faren avslører planen sin til en kamerat. Faren ber også vennen om å ta seg av døtrene hans etter at han hadde dødd. Så Nastenka velger å ta på seg ringen, i all hemmelighet. Hun forventer å bli drept, men befinner seg i stedet på en vakker øy hvor hun blir ønsket velkommen av en snill, usett vert. Verten lar Nastenka reise hjem for å besøke familien hennes. Men forteller at hun må komme tilbake ved å sette ringen på fingeren innen klokken 20.00 - ellers dør han av ensomhet. Nastenka kommer hjem kledd i flotte klær, og med fantastiske presanger til søstrene sine. Men søstrene hennes blir imidlertid misunnelig på at hun bor i et praktfullt palass med slik ufattelig rikdom. Så de skrur i all hemmelighet tilbake alle klokkene i hjemmet med en time, for å sørge for at hun kommer en time for seint til øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]