Aleksandr Mozjajskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandr Mozjajskij
Født9. mars 1825Rediger på Wikidata
Kotka
Død20. mars 1890Rediger på Wikidata (65 år)
St. Petersburg
BeskjeftigelseFlight engineer, offiser, luftfartsingeniør Rediger på Wikidata
Utdannet vedSjøkadettkorpset
FarFyodor Mozhaysky
BarnQ16677279
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtSmolensk kirkegård
Utmerkelser2. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen
4. klasse av Sankt Vladimirs orden

Aleksandr Fjodorovitsj Mozjajskij (russisk: Александр Фёдорович Можайский, født 21. mars 1825 i Rochensalm i guvernementet Viborg i russisk Finland, død 1. april 1890 i St. Petersburg) var en russisk marineoffiser (admiral) og tidlig flykonstruktør.

Mozjajskij bedrev forsøk med modellfly som ble dratt fram og opp av løpende hester.[trenger referanse] Resultatene fra forsøkene førte til konstruksjon og bygging av et fly i fullskala. Etter at han presenterte tegninger fikk han patent på farkosten i 1881.[trenger referanse]

Flyet hadde en spennvidde på 23 meter med en vekt på 800 kilo.[trenger referanse] Maskinen ble drevet av en dampmaskin som fordelte kraften til tre firebladers propeller.[trenger referanse] Første flyvning ble gjennomført i 1883 med I.N. Golubev som pilot. Man startet i en utforbakke der man hadde bygd opp en skrårampe for åt minske motstanden mot bakken. Flyet kom opp i luften, men klarte ikke å holde seg der og var snart nede på bakken igjen.

I Stalin-tiden gjorde man i Sovjetunionen krav på dette var verdens første motordrevne flyvning,[trenger referanse] men i den vestlige verden betegnet man flyvningen som et lengre lufthopp lignande den flyvning du Temple gjennomførte i 1874.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerhard Wissmann: Geschichte der Luftfahrt von Ikarus bis zur Gegenwart. Verlag Technik, Berlin 1966.