Aleksander Aleksandrovitsj av Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander
Storhertug av Russland
Alexander russia.jpg
Født7. juni 1869
St. Petersburg, Russland
Død2. mai 1870
St. Petersburg, Russland
Gravlagt Peter- og Pauluskatedralen
ForeldreFar: Aleksander III av Russland
Mor: Maria Feodorovna
Far Aleksander III av Russland
Mor Maria Feodorovna
Søsken Olga Aleksandrovna av Russland, Ksenia Aleksandrovna av Russland, Georg Aleksandrovitsj av Russland, Nikolaj II av Russland, Mikhail Aleksandrovitsj av Russland
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelser Andreasordenen

Storhertug Aleksander Aleksandrovitsj Romanov (russisk: Великий Князь Александр Александрович Романов; født 7. juni 1869 i St. Petersburg i Russland, død 2. mai 1870 i St. Petersburg i Russland) var sønn av Aleksander III av Russland og Maria Feodorovna, men døde allerede før han fylte 1 år. Han ble født den 7. juni 1869 og døde den 2. mai 1870. Da Aleksander ble født ble faren, som eldste sønn av tsar Aleksander II, titulert som Tsarevitsj av Russland. Etter broren storhertug Nikolaj var Aleksander den tredje i arvefølgen til den keiserlige tronen.

Det ble sagt at Aleksander var større og hadde en mer robust oppbygning enn storebroren Nikolaj. Likevel døde Aleksander av hjernehinnebetennelse i 1870, før han var fylt ett år. «Legene påpekte at han ikke led, men vi led fryktelig av å se og høre ham,» skrev moren til sin egen mor, dronning Louise av Danmark. Etter dødsfallet ble han fotografert og tegnet slik at foreldrene skulle få ha et minne om ham. Det er mest sannsynlig at dette (til høyre i denne artikkelen) er det eneste fotografiet av ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]