Hopp til innhold

Albarello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albarello med blide av en tyrker, Faenza, 1555.
Castel Durante, ca 1550–55 (Palace of the Legion of Honor, San Francisco)

Albarello (flertall: albarelli) er en apotekerbeholder (standkar) av fajanse i form av en stående sylinder med lett konkavt midtparti. Den har en halsring som gjør det mulig å tildekke åpningen ved å binde for eksempel et pergamenttrekk over.

Navnet er italiensk, fra «lite tre». I middelalderen ble importerte urter og medisiner fra Orienten til Europa fraktet i kuttede bambusrør. I form av fajansebeholdere vandret formforbildet fra Persia til det mauriske Spania, og der ble det produserte beholdere for farmasøyter, og eksportert videre til Italia.[trenger referanse] Fra 1500-tallet ble de produsert der i samtlige majolika-sentra, og noe senere også i Frankrike og Nederland. Ved siden av andre typer apotekerbeholdere holdt albarellene seg i bruk i hele Europa til inn på 1700-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Henry Wallis: The Albarello. A study in early renaissance maiolica (Italian Ceramic Art). Quaritch, London 1904.
  • Joseph Anton Häfliger: Pharmazeutische Altertumskunde und die Schweizerische Sammlung für Historisches Apothekenwesen an der Universität Basel. Buchdruckerei „Zur alten Universität“, Zürich 1931.
  • Rudolf E. Drey: Apothecary Jars. Pharmaceutical pottery and porcelain in Europe and the East 1150–1850. Faber & Faber, London 1978.
    • Apothekergefäße. Eine Geschichte der pharmazeutischen Keramik. Callwey, München 1982, ISBN 3-7667-0533-4.