Albarello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albarello med blide av en tyrker, Faenza, 1555.
Castel Durante, ca 1550–55 (Palace of the Legion of Honor, San Francisco)

Albarello (flertall: albarelli) er en apotekerbeholder (standkar) av fajanse i form av en stående sylinder med lett konkavt midtparti. Den har en halsring som gjør det mulig å tildekke åpningen ved å binde for eksempel et pergamenttrekk over.

Navnet er italiensk, fra «lite tre». I middelalderen ble importerte urter og medisiner fra Orienten til Europa fraktet i kuttede bambusrør. I form av fajansebeholdere vandret formforbildet fra Persia til det mauriske Spania, og der ble det produserte beholdere for farmasøyter, og eksportert videre til Italia.[trenger referanse] Fra 1500-tallet ble de produsert der i samtlige majolika-sentra, og noe senere også i Frankrike og Nederland. Ved siden av andre typer apotekerbeholdere holdt albarellene seg i bruk i hele Europa til inn på 1700-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Henry Wallis: The Albarello. A study in early renaissance maiolica (Italian Ceramic Art). Quaritch, London 1904.
  • Joseph Anton Häfliger: Pharmazeutische Altertumskunde und die Schweizerische Sammlung für Historisches Apothekenwesen an der Universität Basel. Buchdruckerei „Zur alten Universität“, Zürich 1931.
  • Rudolf E. Drey: Apothecary Jars. Pharmaceutical pottery and porcelain in Europe and the East 1150–1850. Faber & Faber, London 1978.
    • Apothekergefäße. Eine Geschichte der pharmazeutischen Keramik. Callwey, München 1982, ISBN 3-7667-0533-4.