Al-Gama’a al-Islamiyya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Al-Gama’a al-Islamiyya er en egyptisk islamistisk bevegelse som begynte som en paraplyorganisasjon for militante studentgrupper i Egypt. Gruppen regnes som en terrororganisasjon av USA, EU og egyptiske myndigheter. Gruppens endelige mål er å styrte den egyptiske regjeringen og erstatte den med en islamsk stat.

Gruppen er rapportert å være ansvarlig for drapene på hundrevis av egyptiske politimenn og soldater, sivile og mangfoldige turister i en voldelig kampanje på 1990-tallet. I 2003 ga gruppen avkall på blodsutgytelse, og en rekke høytstående medlemmer av gruppen ble etter det satt fri fra fengsel av de egyptiske myndighetene, og gruppen har efått lov til å gjenoppta semi-legal fredelige aktiviteter.

I sine tidlige dager var gruppen primært aktive på universitetets campuser, og gruppen hovedsakelig består av studenter. I tillegg rekrutterte Al-Gama'a al-Islamiyya enkelte innsatte i egyptiske fengsler. Etter hvert ble det færre medlemmer i gruppen, og de som ble medlemmer var yngre og hadde mindre utdannelse. Gruppens hovedbase for rekruttering bevegde seg etter hvert vekk fra universitetene og til de fattige nabolagene i byene og i distriktene.

I 1997 hadde store deler av bevegelsen blitt lammet. Minst 20000 av gruppens medlemmer satt i fangenskap i Egypt og flere tusen var blitt drept av sikkerhetsstyrkene. I juli 1997 meglet Al-Gama'a al-Islamiyya og den egyptiske regjeringen frem et ikkevold initiativ. I avtalen de lagde måtte gruppen formelt gi avkall på vold. Året ettere slapp Egypt 2000 medlemmer av den islamske gruppen ut av fengsel som en del av avtalen som de underskrev i 1997.

Al-Gama'a al-Islamiyya ga endelig avkall på blodsutgytelse i 2003, og i september 2003 satte Egypt fri endaat de ville inngå en allianse med Al Gama'a al-Islamiyya. Dette gjorde han i en video som ble sluppet på internett.