Aktivering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aktivering er et regnskaps- og skattebegrep som viser til at anskaffede gjenstander føres som eiendeler (et aktivum) i balansen i stedet for å kostnadsføres.

Når anskaffelsen av en gjenstand ikke direkte kan føres som kostnad i anskaffelsesåret, heter det at det foreligger aktiveringsplikt for gjenstanden. Skillet mellom aktiveringsplikt og direkte fradragsrett går som oftest ved om det har foreligget et ombytte av formuesverdi eller om det foreligger en økonomisk oppofrelse. For eksempel vil innkjøp av et skip føre til aktiveringsplikt, da man har formuesverdi i skipet. Oppofrelsen vil da skje gradvis ettersom skipet forfaller eller blir utrangert.

Små foretak[rediger | rediger kilde]

Små foretak kan velge å legge de skattemessige kriteriene til grunn ved aktivering, ved å kostnadsføre varige driftsmidler med en inngangsverdi på under 15 000 kr og levetid på under 3 år.[1] Ved vurderingen av anskaffelsesbeløpet i forhold til grensen på kr 15 000, er det viktig å se produkter som er relatert til hverandre under ett.[2] Dette selv om de kommer på forskjellige fakturaer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «kontohjelp.no: Aktivering». Arkivert fra originalen 12. august 2014. Besøkt 12. august 2014. 
  2. ^ «Skatteetaten.no: Når foreligger det ett eller flere driftsmidler». Arkivert fra originalen 13. august 2014. Besøkt 13. august 2014. 

Kilder[rediger | rediger kilde]