Aktiva (etterretning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aktiva innen etterretning er personer innenfor organisasjoner eller land som blir spionert på utenfra - som gir informasjon til en ekstern spion.[1][2][3] De er noen ganger referert til som agenter, og i politispråkbruk som konfidensielle informanter eller "tystere" for kort.

Det er ulike kategorier av Aktiva, inkludert personer som:

  • Frivillig arbeider for en utenlandsk regjering av ideologiske grunner, og som er motstandere til sitt eget lands regjering, men bor i et land som ikke tillater politisk opposisjon. De kan velge å arbeide med en fremmed makt for å endre sitt eget land, fordi det ikke er noen andre måter som er tilgjengelig.
  • Arbeider for økonomisk vinning. Etterretningstjenester betaler ofte gode lønninger til folk i viktige posisjoner som er villig til å forråde hemmeligheter.
  • Har vært utsatt for utpressing og er tvunget inn i rollen sin.
  • Ikke engang vet at de blir brukt (såkalte "nyttige idioter"). Slike "aktiva" kan være lojale til deres eget land, men kan likevel gi en utenlandsk agent informasjon gjennom svikt i sikkerheten innen egne informasjonssystemer, for eksempel ved hjelp av usikre datamaskiner eller ikke følge riktige OPSEC-prosedyrer i løpet av dag-til-dag chatting.

Referanser[rediger | rediger kilde]