Humanistforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Akademisk konfirmasjon)
Hopp til navigering Hopp til søk

Humanistforbundet (Hufo) er et norsk livssynssamfunn stiftet av blant andre Leik Endre Hoflandsdal i 1997. Hoflandsdal ønsket å starte et humanistisk livssynssamfunn som kunne se forbi konflikten mellom det organiserte religiøse og et sekulært alternativt livssynssamfunn. Målet var å starte et livssynssamfunn som kunne forene de generelle humanistiske verdiene, i tråd med menneskerettighetene.

HUFOs formål er å være et humanistisk livssynssamfunn. HUFO skal fremme humanistiske verdier som frihet, solidaritet, samhold, toleranse og likeverd i tråd med menneskerettighetene. HUFO er en politisk uavhengig livssynsorganisasjon. HUFO tilbyr sosiale og tematiske møteplasser og seremonier tilpasset enkeltindividets behov[1].

Seremonier[rediger | rediger kilde]

Mentorfest er et seremonitilbud som organisasjonen presenterer som et livssynsnøytralt alternativ til dåp og navnefest.

Akademisk konfirmasjon er et undervisningstilbud til ungdom i konfirmasjonsalder som ønsker et livssynsnøytralt alternativ eller supplement til andre tradisjonelle konfirmasjonstilbud. Kurset har en tydelig akademisk forankring; og avsluttes med en høytidelig seremoni.

Vielse i regi av Humanistforbundet har blitt tilbudt siden 2004. Humanistforbundet ser på ekteskapsinngåelsen som en ren juridisk ordning. Grunnlaget for vigsel og den formelle seremonien er tros- og livssynsnøytral. De er én av fem instanser med rett til å forestå ved inngåelse av ekteskap mellom likekjønnede par.[2]

Gravferd er et tilbud til dem som ønsker en livssynsnøytral gravferd. Humanistforbundet har gravlundsareal på Grefsen i Oslo. Dette er en urnelund, som forutsetter kremasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vedtekter – Hufo - Humanistforbundet». Hufo - Humanistforbundet. Besøkt 31. august 2018. 
  2. ^ Norge.no Vielse Arkivert 29. juli 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]